Posjeta

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije jučer je stigao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.
Kultura / Vjera | 17. 10. 2021. u 11:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sabornoj crkvi u Sarajevu održana je danas sveta arhijerejska liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

Uz patrijarha su bili i mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, kao i drugi arhijereji Srpske pravoslavne crkve i brojno svećenstvo.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije jučer je stigao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji mu je zahvalio "jer u Sarajevo donosi ljubav i mir".

''To je veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi s različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili. Povijest Sarajeva nas uči da smo poslije promašaja i pada opet nalazili načina da prepoznamo jedni druge i da smo potrebni jedni drugima'', kazao je Porfirije.

Naglasio je da je malo gradova u svijetu poput Sarajeva, a u Europi skoro da ih nema. Kaže da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, džamija, sinagoga...

Patrijarh Porfirije danas će posjetiti Istočno Sarajevo gdje će se sastati s gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i načelnicima šest gradskih općina. Poslije sastanka predviđeno je da patrijarh s mitropolitom prošeta do Trga Srbije gdje će se obratiti građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close