Dvije raskolničke grupe

Patrijarh Kiril: Nova ukrajinska crkva je udruženje raskolnika

''Nova'' crkva u Ukrajini koju su stvorile kijevske vlasti je udruženje dvije grupe raskolnika'', izjavio je danas patrijarh moskovski
Kultura / Vjera | 07. 01. 2019. u 17:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril

''Nova'' crkva u Ukrajini koju su stvorile kijevske vlasti je udruženje dvije grupe raskolnika'', izjavio je danas patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril u božićnom intervjuu televiziji ''Rusija 1''.

''Po mišljenju onih koji vuku konce i predsjednika Ukrajine, taj sabor je trebalo da ujedini sve i stvori jedinstvenu pravoslavnu crkvu za cijelu Ukrajinu. A što se dogodilo? Dogodilo se to da su se dvije raskolničke grupe jednostavno ujedinile'', rekao je patrijarh Kiril.

U isto vrijeme, Ukrajinska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom kijevskim i cijele Ukrajine, Onufrijem bila je i ostaje blagodetni duhovni organizam'' u toj zemlji, naglasio je on, prenosi Sputnik.

Patrijarh je stvaranje nove crkvene strukture nazvao miješanjem državne vlasti u vjerske stvari, što je bez presedana.

''Ukrajina bi trebalo da bude država koja teži Europi. Država koja tvrdi da dijeli europske vrijednosti. Međutim, jedna od vrlo važnih vrijednosti Europe je princip odvajanja crkve i religije od države, a što vidimo? Vidimo predsjednika Ukrajine koji predsjedava crkvenim saborom, koji određuje tko treba da bude na čelu crkve. On se grubo miješa u crkveni život i ne libi se da to radi javno, što sve to pretvara u teatar apsurda'', naglasio je ruski patrijarh.

''Zamislite da predsjednik Rusije Vladimir Putin predsjedava crkvenim saborom, da on direktno govori tko treba da bude izabran i da posle predstavi novoizabranog patrijarha javnosti. To je teško zamisliti'', dodao je on.

Da se to dogodi, ruski patrijarh smatra da bi ''zapadne države i zaštitnici ljudskih prava bacali drvlje i kamenje na Rusiju''.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej predao je jučer Ukrajini dokument o neovisnosti nove crkvene strukture Pravoslavne crkve Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close