Lijepe vijesti

Par iz Hercegovine izgradio kapelu u Dublinu

Prije nešto više od godinu dana Dragan Jurko i Maja Gagro,oboje iz Čitluka, krenuli su u ostvarivanje plana izgradnje kapele.
Kultura / Vjera | 05. 09. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 3. rujna 2023. službeno je otvorena kapela svete Majke Terezije iz Kalkute, redovnice, te hrvatskih blaženika i svetaca u St.Mary’s Church u Dublinu.

Prije nešto više od godinu dana, na poziv voditelja Hrvatske katoličke Misije u Dublinu, vlč. Josipa Levakvića, Dragan Jurko (stolar) i Maja Gagro (povjesničarka umjetnosti),oboje iz Čitluka, krenuli su u ostvarivanje plana izgradnje kapele.

Nakon pribavljanja potrebnih dozvola Pastoralnog vijeća irske Župe Haddington Road, pomnog planiranja oko uređenja zidova, izrada drvenih ukrasnih elemenata, izrada oltar, ugrađivanje niše s relikvijarom, izrada slike svetaca i blaženika, te planiranja o poštivanju svih zakonskih i arhitektonskih uvjeta na srednjovjekovnoj građevini, nabavljanju materijala i rješavanju sigurnosnih pitanja, izgradnja kapele je započela u siječnju 2023. godine.

Foto: Privatna arhiva / Kapela u Dublinu

Unutar kapele, uz vrijedni stolarski rad Dragana i Maje, koji je u potpunosti izveden starim ručnim alatima, izložen je vrijedan relikvijar sv.Majke Tereze iz Kalkute (rad Ilije Skočibušića, akademskog kipara iz Tomislavgrada), te reprodukcije slika Iris Mihatov Miočić, akademske slikarice iz Zadra). Višemjesečni stolarski radovi uz zahtjevnu izvedbu, službeno su završeni 2.rujna s finalnim postavkama.

Sredstva za uređenje kapele su osigurana putem natječaja za projekte kojeg raspisuje Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, te dobrovoljnim donacijama zajednice Hrvata sa svih kontinenata. Povelja je ispisana na engleskom i hrvatskom jeziku, te pohranjena u vremensku kapsulu u oltaru izgrađene kapele. Na službenom otvaranju kapele i blagoslovu, Povelja je potpisana uz prisutstvo irskih svećenika, župnika Rev. Fachtna McCarthy, te župnog vikara Rev. Patrick Claffey, kao i Ambasadora Hrvatske Ambasade u Dublinu, gospodina Davora Vidiša i voditelja HKM Dublin, vel.Josipa Levakovića.

Kopirati
Drag cursor here to close