Vatikan

Papin tjelohranitelj dao ostavku zbog curenja informacija

Papin glavni tjelohranitelj dao je ostavku nakon što su procurili policijski dokumenti u kojima je identificirano pet dužnosnika Svete Stolice protiv kojih je provedena istraga o nekretninama u Londonu vrijednim 130 milijuna funti.
Kultura / Vjera | 15. 10. 2019. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papin glavni tjelohranitelj Domenico Giani dao je ostavku nakon što su procurili policijski dokumenti u kojima je identificirano pet dužnosnika Vatikana protiv kojih je provedena istraga o nekretninama u Londonu vrijednim 130 milijuna funti.

Giani je potpisao memorandum 2. listopada, nakon što su njegovi agenti izvršili pretres dva ureda Svete Stolice – državno tajništvo i odjel financijskog izvještavanja, u sklopu istrage vatikanskih kriminalističkih tužitelja o navodnim financijskim nepravilnostima ulaganja oko 150 milijuna eura u londonske nekretnine.

Dogovor, koji je navodno rezultirao višemilijunskom dobiti posrednika, sam je pokrenuo pitanja o mutnim financijama Vatikana i lošim strategijama ulaganja u proteklom desetljeću.

Pretresi i istrage s ciljem vraćanja dijela novca su bili neobični za Vatikan, a činjenica što je osoba koja je objavila te dokumente još uvijek nepoznata, implicirala je visoke vatikanske kardinale i monsinjore.

Foto: Catholic News Service / Domenico Giani

U ovom slučaju, dužnosnici su otvoreno govorili o institucionalnoj krizi, posebice tijekom napada na financijsku obavještajnu jedinicu poznatu kao Tijelo za financijske informacije.

Ured dijeli financijske informacije s kolegama u desecima zemalja u sklopu globalnih napora na suzbijanju pranja novca, utaje poreza i financiranja terorizma.

Nacionalne jedinice financijskog obavještavanja možda nisu voljne dijeliti osjetljive informacije sa Svetom Stolicom ako bi se racije izvršile bez dovoljno razloga. Do danas Vatikan nije rekao postoje li dokazi da je agencija napravila pogrešku.

Međunarodni dužnosnici upoznati sa slučajem rekli su da je agencija posljednjih mjeseci surađivala sa svojim međunarodnim kolegama na pronalaženju financijskih tokova posrednika koji su optuženi za prevaru Vatikana u sporazumu s nekretninama.

U dokumentima koje je Giani poslao švicarskim gardistima i pripadnicima vatikanske žandarmerijske policije navedena je zabrana ulaska u Vatikan za pet zaposlenika, koji su suspendirani s posla.

U izjavi kojom najavljuje Gianijev odlazak, Vatikan je rekao kako je objavljivanje dokumenta uvelike naštetilo dostojanstvu zaposlenika.

Vatikan je u ponedjeljak dao izjavu da šef policije Domenico Giani ne snosi nikakvu odgovornost za ovaj propust, ali je dao ostavku kako ne bi ometao istragu i 'iz ljubavi prema crkvi i vjernosti' papi.

Kopirati
Drag cursor here to close