Lisabon

Papa po dolasku u Portugal obećao "uzburkati stvari"

U Lisabonu su postavljene goleme pozornice, ekrani i plakati s Franjinim likom po cijelom gradu.
Kultura / Vjera | 02. 08. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vatican Media / Papa Franjo sletio u glavni portugalski grad nešto

Papa Franjo, koji je započeo petodnevno putovanje u Portugal, sletio je u vojnu zračnu bazu u Lisabonu na globalno okupljanje mladih katolika poznato kao Svjetski dan mladih, koji se održava svake dvije ili tri godine u drugom gradu.

Brojne promjene u Crkvi 

Franjino putovanje odvija se u sjeni golemog portugalskog skandala sa svećeničkim seksualnim zlostavljanje i kritika zbog velikih troškova za taj događaj.

Obraćajući se novinarima u zrakoplovu na putu iz Rima, Franjo se prisjetio kada je na svom prvom Svjetskom danu mladih, u Brazilu, pozvao mlade da dižu buku kako bi se čuli i unijeli promjenu.

"Nastavit ćemo uzburkavati stvari", rekao je.

Franjo je donio brojne promjene u Crkvi od svog izbora 2013., ponekad uznemirivši konzervativce jer je ženama dao više uloga i učinio je susretljivijom i manje osuđujućom prema nekim skupinama, uključujući pripadnike LGBT zajednice, prenosi Hina.

86-godišnji papa ide na svoje prvo putovanje nakon operacije crijeva u lipnju, a koristi invalidska kolica i štap.

Franjo, koji se činio u dobroj formi dok je uz pomoć štapa hodao novinarskim dijelom aviona, rekao je kako se nada da će se u nedjelju vratiti u Rim "pomlađen svojim susretom s mladima".

To je četvrti takav događaj kojim će Franjo predsjedati otkad je postao papa.

Njegova prva stanica u Portugalu je susret s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom u predsjedničkoj palači Belem.

Franjinim likom po cijelom gradu

U Lisabonu su postavljene goleme pozornice, ekrani i plakati s Franjinim likom po cijelom gradu.

Događaj u Portugalu, čijih je 80 posto stanovnika katoličke vjere, dolazi manje od šest mjeseci nakon izvješća portugalskog povjerenstva koje kaže da je najmanje 4815 maloljetnika seksualno zlostavljalo svećeništvo - uglavnom svećenici - tijekom sedam desetljeća.

"Bit će mladih iz cijelog svijeta, a stvarnost (zlostavljanja) prisutna je na svim kontinentima", rekla je Filipa Almeida (43) koju je svećenik zlostavljao kada je imala 17 godina.

"Ovo je izvrsna prilika za Crkvu da učini nešto", rekla je Almeida, suosnivačica udruge Coracao Silenciado (Ušutkano srce) koja pomaže žrtvama.

Očekuje se da će se Franjo nasamo sastati sa žrtvama zlostavljanja.

Plakat o seksualnom zlostavljanju svećenika 

Ogromni jumbo plakat koji podiže svijest o seksualnom zlostavljanju svećenika postavljen je preko noći u Lisabonu nekoliko sati prije Franjina dolaska.

Neki su Portugalci kritizirali troškove događaja u jednoj od najsiromašnijih zemalja zapadne Europe gdje milijuni ljudi jedva spajaju kraj s krajem zbog niskih plaća, inflacije i stambene krize.

Franjo će posjetiti i Fatimu, gradić sjeverno od Lisabona u kojem se, prema vjerovanju Crkve, Djevica Marija ukazala troje siromašne pastirske djece 1917. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close