Komentar najave rata

Papa kaže da je "ludilo" pomišljati na korištenje nuklearnog oružja

"To je bilo hrabro. U vrijeme ovog tragičnog rata neki razmišljaju o nuklearnom oružju - što je ludilo - ta zemlja rekla je 'ne' nuklearnom oružju od početka", rekao je.
Kultura / Vjera | 21. 09. 2022. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo rekao je u srijedu da je "ludilo" pomišljati na korištenje nuklearnog oružja, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio Zapad da ne blefira s tim u vezi.

Papa je također, referirajući se na otkrića masovnih grobnica u Izjumu, rekao da su Ukrajinci izloženi divljaštvu, monstruoznim zločinima i mučenju, nazvavši ih "plemenitim" narodom koji postaje mučenikom.

Papa je, govoreći o svojem posjetu Kazahstanu prošli tjedan na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra, pohvalio tu srednjoazijsku zemlju što se odrekla nuklearnog oružja nakon proglašenja neovisnosti od SSSR-a 1991. godine.

"To je bilo hrabro. U vrijeme ovog tragičnog rata neki razmišljaju o nuklearnom oružju - što je ludilo - ta zemlja rekla je 'ne' nuklearnom oružju od početka", rekao je.

Putin je u srijedu naredio prvu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata i podržao plan da se anektiraju dijelovi Ukrajine, upozorivši Zapad da ne blefira kada kaže da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje kako bi zaštitio Rusiju.

Papa, koji nije imenovao Rusiju ni Putina, govorio je i o razgovoru koji je u utorak vodio s kardinalom Konradom Krajewskim, koji isporučuje pomoć Vatikana Ukrajini.

"Želio bih govori o stanju u mučeničkoj Ukrajini. Kardinal Krajewski ondje je boravio četvrti put, pomaže u zoni grada Odese i okolici", rekao je Papa po završetku opće audijencije, prenosi Hina.

"Ispričao mi je o boli tog naroda, o divljaštvu, monstruoznim zločinima, o pronađenim tijelima s tragovima mučenja. Ujedinimo se s tim narodom, tako plemenitim, narodom mučenikom", rekao je.

Kijev je prošli tjedan objavio da su pronađene masovne grobnice sa stotinama mrtvih tijela u šumi blizu grada Izjuma na istoku zemlje, u području koje su nedavno pod svoj nadzor vratile ukrajinske snage.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da postoje "novi dokazi mučenja" u Izjumu "gdje se nastavlja proces ekshumacije".

Moskva međutim opovrgava te optužbe i tvrdi da je riječ o "lažima" na račun Rusije.

Od 111 tijela civila ekshumiranih u srijedu, njih četiri imaju tragove mučenja, rekao je agenciji Reuters Serhij Bolvinov, voditelj istražne policije u Harkivu.

Vatikanski mediji objavili su da je Krajewski, inače Poljak, morao potražiti sklonište kada je na njega bilo zapucano prošli tjedan dok je isporučivao humanitarnu pomoć s katoličkim i protestantskim biskupom i ukrajinskim vojnikom. Također je posjetio masovne grobnice kod Izjuma.

Kopirati
Drag cursor here to close