Molimo za žrtve

Papa govorio o Černobilu, a rat u Ukrajini nazvao 'Zaboravljenim sukobom'

Kultura / Vjera | 20. 04. 2016. u 12:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je pozvao europske katolike da mole za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu koja se dogodila prije trideset godina te da na misi u nedjelju sudjeluju u prikupljanju pomoći za Ukrajinu gdje traje sukob "koji su mnogi zaboravili".

"Ponovo molimo za žrtve černobilske tragedije i izrazimo zahvalnost spasiocima i svim inicijativama kojima se nastojalo ublažiti patnju i štetu", rekao je Sveti Otac nakon tjedne opće audijencije pred gotovo 30.000 ljudi na Trgu svetoga Petra, piše Hina.

Papa rođen u Argentini osvrnuo se i na aktualni sukob u Ukrajini gdje živi oko tri milijuna grkokatolika. "Ukrajinsko stanovništvo trpi posljedice oružanog sukoba koji su mnogi zaboravili".

"Pozvao sam Crkvu u Europi da podupre moju inicijativu kako bismo odgovorili na tu humanitarnu potrebu. Unaprijed zahvaljujem onima koji će velikodušno sudjelovati u inicijativi što će se održati u nedjelju", istaknuo je.

U nedjelju 3. travnja papa Franjo je sve župe u Europi pozvao da organiziraju prikupljanje novčane pomoći za civilne žrtve tog sukoba, napose za starije i za djecu.

Tada je spomenuo "tisuće mrtvih i više od milijun onih koji su morali napustiti svoj dom" zbog sukoba., piše Hina.

Papa je ponekad bio na meti kritike ukrajinskih katolika zbog toga što nije odlučno osudio rusko pripojenje Krima i upletanje na istoku Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close