Odbacio optužbe

Papa Franjo: 'Briga prema siromašnima ne znači da sam komunist'

Kultura / Vjera | 03. 11. 2014. u 15:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo ponovno je odbacio optužbe kako ga njegova briga za siromašne i kritika kapitalizma čine komunistom, piše The Independent.

Očekujući kakav će prijem njegove riječi da 'većina ima sve manje mogućnosti pronaći posao, kupiti nekretninu ili pronaći posao' naći među dežurnim kritičarima, Papa je rekao: ''Ako pričam o ovome, neki će pomisliti kako je Papa komunist.''

''Ne razumiju da je ljubav prema siromašnima srž Evanđelja. Zahtijevati takvo što nije neobično, to je društvena doktrina crkve'', dodao je Sveti Otac.

Papa Franjo je govor održao pred sudionicima Svjetskog susreta pučkih pokreta koji se prošli tjedan održao u Rimu, prenose Agencije.

Među sudionicima susreta bili su i argentinski 'cartonerosi', ljudi koji žive od prodaje reciklažnog otpada kojeg pronalaze u smeću. Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, tada kardinal Jorge Mario Bergoglio, bio je vrlo blizak s 'cartonerosima', a ta veza ostala je snažnom i nakon što je postao Papom.

U nastavku govora Papa je izrazio zabrinutost za okoliš, kao i za pravo farmera da imaju zemlju, te pravo mladih na posao – probleme kojima će se dodatno posvetiti pišući slijedeći encikliku, okružno pismo namijenjeno prije svega biskupima ali i svim vjernicima, iše Jutarnji list.

Papin govor svojevrstan je odgovor kritičarima s američke desnice koji su ga optužili kako je marksist zbog čestog kritiziranja kapitalističkog pretjerivanja te zahtjeva da vlade redistribuiraju društvena prava i pogodnosti onima kojima su potrebni.

Ranije prošlog tjedna, Papa je došao na naslovnice svjetskih medija izjavom kako su Veliki prasak i teorija evolucije kompatibilni s učenjem Crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close