Carlo Acutis

Papa Franjo beatificirao ''Božjeg influencera''

Carlo Acutis je najmlađa suvremena osoba koja je proglašena blaženom, put kojim je krenulo dvoje portugalskih pastirskih mališana koji su živjeli početkom 1900-ih, a koji su 2017. proglašena katoličkim svecima.
Kultura / Vjera | 13. 10. 2020. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petnaestogodišnji talijanski kompjuterski genije, koji je umro od leukemije 2006. godine, približio se na korak ka potencijalnom proglašenju za sveca nakon što ga je Vatikan beatificirao u gradu Assisi, gdje je i sahranjen.

Carlo Acutis je najmlađa suvremena osoba koja je proglašena blaženom, put kojim je krenulo dvoje portugalskih pastirskih mališana koji su živjeli početkom 1900-ih, a koji su 2017. proglašena katoličkim svecima.

Na svečanosti proglašenja blaženim u bazilici Svetog Franje Asiškog otkriven je Acutijev portret, na kojem se nalazi nasmijani tinejdžer u crvenoj polo majici, kovrdžave tamne kose obasjane oreolom svjetlosti.

Kardinal Agostino Vallini, papin legat za asijske bazilike, poljubio je dječakove roditelje koji su nosili maske, nakon što je pročitao proglas pape Franje.

Već poznat kao "svetac zaštitnik interneta", Acutis je napravio web stranicu za katalogizaciju čuda i brinuo se o web lokacijama za neke lokalne katoličke organizacije. Još u osnovnoj školi Acutis se naučio kodirati koristeći sveučilišni udžbenik informatike, a zatim je naučio kako montirati video zapise i kreirati animacije.

Acutis je rođen u Londonu 3. svibnja 1991. godine od talijanskih roditelja i kao dijete preselio se u Milano. Već kao malo dijete pokazao je snažnu vjersku odanost koja je iznenadila njegove roditelje koji nisu bili religiozni.

Njegova majka rekla je za novine Corriere della Sera da je već od 3. godine tražio da posjeti crkve pored kojih su prolazili u Milanu, a do 7. godine zatražio je primanje sakramenta svete pričesti, što je izuzetak od uobičajenog uzrasta.

''U njemu je postojala prirodna predispozicija za svetost'', rekla je njegova majka.

Njegova znatiželja potaknula ju je da i sama proučava teologiju kako bi odgovorila na njegova pitanja, obnavljajući vlastitu vjeru.

Papa Franjo je počeo proces beatifikacije nakon što je odobrio čudo koje se pripisuje Acutisu: Liječenje sedmogodišnjeg brazilskog dječaka od rijetkog poremećaja gušterače nakon kontakta s relikvijom Acutisa, komadom jedne njegove majice.

Kopirati
Drag cursor here to close