Utvrđena dinamika

Opsežne sigurnosne mjere uoči posjete pape Franje

Kultura / Vjera | 14. 05. 2015. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opsežne sigurnosne mjere, koje su na snazi uoči posjete poglavara Vatikana pape Franje Bosni i Hercegovini 6. lipnja, odvijaju se u skladu s detaljno razrađenim planom i utvrđenom dinamikom, potvrđeno je u agencijama za provedbu zakona u BiH.

Nositelj aktivnosti na tom planu je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, čiji je direktor Mirsad Vilić na čelu Pododbora za sigurnost, formiranog u sklopu priprema za dolazak Svetog oca u glavni grad BiH. Na osiguranju ovog velikog događaja angažirane su sve policijske agencije u BiH, odnosno agencije za provedbu zakona, uključujući i državno tužiteljstvo.

Poseban režim prometa

Da bi dolazak Pape protekao bez problema, određene aktivnosti sigurnosnog karaktera koordinirane su i sa sigurnosnom službom Vatikana. Usto, na dan pohoda pape Franje, koji u BiH dolazi s porukama mira i razumijevanja za izazove s kojima se suočava naša zemlja, u Sarajevu će biti na snazi posebne sigurnosne mjere, uključujući i poseban režim prometa da bi svi planirani događaji protekli u najboljem redu.

U sklopu utvrđenih mjera osigurana je komunikacija svih policijskih agencija sa Stožerom, formiranim pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, odnosno odgovarajući protok informacija i obavještajnih saznanja koji su od značaja za pravovremeno planiranje i, eventualno, poduzimanje dodatnih operativnih mjera.

Više informacija u vezi s dosada poduzetim aktivnostima u povodu predstojeće posjete Svetog oca, uključujući i sigurnosne aspekte, bit će poznate danas nakon pres-konferencije planirane za poslijepodnevne sate, a koju će održati član Predsjedništva BiH i predsjednik Organizacijskog odbora za doček poglavara Vatikana pape Franje BiH, Dragana Čovića.

Kako je najavljeno, medijima će se obratiti i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, šef Pododbora za sigurnost.

Papa ne dolazi dijeliti lekcije, već dati potporu

Ocjenjujući značaj i vrijeme u koje papa Franjo dolazi u svoju prvu posjetu BiH, Mato Zovkić, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu je podsjetio da je Papa posjetio Albaniju, Jordan, Izrael, Filipine i još neke zemlje te u svom pastoralnom programu posvećuje pozornost rubnima i onima koji žive u konfliktnim situacijama.

‘’Kada je, uz tolike pastoralne obveze i u tako visokoj dobi, izabrao da posjeti BiH, pokazuje da želi doprinijeti učvršćenju mira i zajedničkom životu građana koji su po vjeri i nacionalnosti različiti. Poput svoga prethodnika Ivana Pavla II. time očituje uvjerenje da različiti mogu i trebaju zajedno živjeti izgrađujući pluralno društvo u pravdi i slobodi’’, kaže Zovkić.

Protokolom je predviđeno da će pred zgradom Predsjedništva BiH, papa Franjo izreći poruku svim građanima i narodima BiH a zatim se susresti s tri člana Predsjedništva, a u Franjevačkom kulturnom centru na Kovačićima susrest će se s predstavnicima drugih crkava i vjerskih zajednica te sa skupinom njihovih vjernika koje sami odaberu.

‘’Osobno očekujem da u tim nastupima govori univerzalnim jezikom o našim zajedničkim mogućnostima, vrijednostima i potrebama. On ne dolazi dijeliti ukore ni lekcije nego podupirati već postojeće pothvate i nove inicijative na zajedničko dobro ‘’, ističe Zovkić.

Kaže da u svom programskom dokumentu „Radost evanđelja“ papa Franjo je najavio zalaganje Crkve pod njegovim vodstvom za socijalne potrebe ljudi i međureligijsku suradnju, te će tako nastupiti i među nama.

Kopirati
Drag cursor here to close