Sarajevo

Održana hutba povodom adaptacije ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese

Nakon klanjanja džuma-namaza organizirana je i sergija za pomoć projektu
Kultura / Vjera | 09. 12. 2022. u 13:57 MINA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini danas je održana hutba u kojoj su upućene poruke o značaju projekta rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a hutbu je napisao hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Medrese.

Nakon klanjanja džuma-namaza organizirana je i sergija za pomoć ovom projektu, čiji je početak ozvaničen krajem studenog ove godine, a završetak radova ovisit će od dinamike prikupljanja preostalih potrebnih sredstava.

''Naši prethodnici izgradili su škole i internate u kojima su se školovale i boravile brojne generacije, a danas mi imamo priliku i obavezu da ih rekonstruiramo, dograđujemo i adaptiramo i doprinosimo njihovoj kvaliteti jer će se u njima školovati i boraviti naši potomci, buduće generacije“, navedeno je u hutbi.  

Naglašeno je da su svršenice Gazi Husrev-begove medrese kroz vrijeme svojim životom, znanjem, radom, trudom i zalaganjem dokazale da su na visini zadatka kada je riječ o misiji islama, odgoju i obrazovanju djece i mladih te doprinosu razvoja vjerskog života u Bosni i Hercegovini.

''Veliki broj njih su nakon medrese završile različite fakultete, stekle različita zvanja i akademske titule, postale poznate, priznate, cijenjene po svom znanju i radu i kao takve ponos su Gazi Husrev-begove medrese i Islamske zajednice. Neke od njih su svoje živote položile kao šehidi u protekloj agresiji na našu domovinu. Ove činjenice i veliki doprinos svršenica Gazi Husrev-begove medrese boljitku zajednice i društva obavezuju nas da se potrudimo i osiguramo dobre i kvalitetne uvjete učenicama Medrese tokom školovanja“, poručeno je, između ostalog, u hutbi.

Kopirati
Drag cursor here to close