Mostar

Održan tradicionalni mevludski program u džematu Potoci

Program su izvođenjem ilahija i kasida, mevludskih spjevova, tekbira i salavata, upotpunili Hor polaznika mekteba džemata Potoci i Hor imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
Kultura / Vjera | 12. 09. 2022. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Karađoz-begovoj džamiji na Potocima, u Bijelom Polju, održan je tradicionalni mevludski program. Program je održan u nedjelju, 11. rujna 2022. godine, nakon podne-namaza, a otpočeo je učenjem Časnog Kur'ana, da bi se nastavio tekbirima i salavatima, te obraćanjem domaćina Ammar efendije Čopelja, imama, hatiba i muallima džemata Potoci.

''Sve vas selamim i zahvaljujem što ste od svoga vremena izdvojili dio, a kako biste prisustvovali ovom mevludskom programu. Zbog toga molim dragog Allaha da vas za taj zahmet obilato nagradi! Ovim programom otvorili smo vrata prema Allahu, dž.š., prema Njegovoj milosti. Otvorili smo vrata koja vode do Gospodara, a to smo učinili preko ljubavi prema Muhammedu, a.s., jer smo danas ovdje okupljeni kako bismo se podsjetili na njegovu plemenitu misiju i salavatima napunili svoja srca. Okupili smo se iz ljubavi prema Poslaniku'', rekao je, na početku mevludskog programa, efendija Čopelj.

Foto: PR / Održan tradicionalni mevludski program u džematu Potoci

Program su izvođenjem ilahija i kasida, mevludskih spjevova, tekbira i salavata, upotpunili Hor polaznika mekteba džemata Potoci i Hor imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Centralnu mevludsku poruku kazivao je magistar Salem efendija Dedović, muftija mostarski, koji je govorio o aktuelnom trenutku i aktuelnim dešavanjima kroz prizmu vjere i kroz sagledavanje našeg stanja danas.

''Dunjaluk na insansku dušu, na insansko srce stalno donosi različite naslage. Te naslage se trebaju uklanjati. Šta će ih ukloniti, ako ih neće ukloniti Vječna Božja Riječ i vjerodostojni sunnet Muhammeda, a.s. Vjerodostojni sunnet njegov je život koji je nama do najsitnijih detalja poznat. Poslanik nam je to svakim segmentom svog života posvjedočio, potvrdio je to živeći Kur'an u svojoj životnoj praksi. Njegova praksa je tu među nama, ona živi među nama, kao da je Poslanik, a.s., među nama. To je tako, jer među nama živi njegova praksa, njegovi postupci, njegovo rješavanje pitanja i problema koji nas današnje zaokupljaju'', rekao je magistar Dedović.

Ističući važnost džemata, vrijednost zajedništva, muftija Dedović je jasno podcrtao da su upravo džemat i zajedništvo ono što je sačuvalo našu vjeru i nas kao narod na prostorima dobre i plemenite zemlje Bosne i Hercegovine.

''Ovi skupovi nam trebaju, ovi skupovi nas hrane, jačaju. U kome pravcu se odmećemo, kome? Šta nas to okuplja? Ako to nije vrijednost islama, ove Božje kuće, ove munare i ovog našeg džemata i zajednice, ja ne znam gdje smo. Prosto smo onda u jednoj letargiji, u jednom gafletu. Gaflet koji se mora liječiti. Kako će se liječiti? Liječit će se odnosom prema dragom Bogu. U našoj vjeri nema posrednika između Rabba i roba. Svi smo muhtači Božije milosti, svi moramo na sedždu doći, na sedždu pasti i svi moramo imati saosjećanja i solidarnosti. Trebamo imati osjećaj da je džemat važan, da je ovo zajedništvo koje se u vjeri njeguje, čuva i prenosi sa generacije na generaciju, iz stoljeća u stoljeće, važno i bitno. Ovo je naše višestoljetno bogato iskustvo koje nam valja, koje nam treba i koje moramo prenijeti generacijama koje stasavaju i koje dolaze na ovodunjalučlku scenu'', poručio je Muftija mostarski.

Foto: PR / Održan tradicionalni mevludski program u džematu Potoci

U završnom dijelu svog obraćanja, muftija Dedović je istakao bitnost naših okupljanja, ali i svjesnost o našem identitetu, nama samima, našoj kulturi i svemu onom što stoljećima baštinimo na ovim prostorima.

''Islam znači odgovornost. Islam znači da čovjek tu misiju koju je preuzeo treba da poštuje, da je prizna, da je čuva, da ne da da se to urušava. Ovaj današnji skup nas hrani, nas podiže. Nama bi bilo milije, svečanije i veselije da je ova naša brojnost ovdje mnogo veća, mnogo značajnija, da smo  u tom zajedništvu. To zajedništvo šalje jednu snažnu poruku unutar i izvan naše zajednice. To govori da nam je stalo do nas, da držimo do sebe. Kako će držati neko do tebe, kada čovjek ne drži sam do sebe. Moramo držati do sebe! Drži do sebe, do svoga ugleda, do svoga imena, do svoje časti, do svog dostojanstva, do svog identiteta, do svoje kulture, do svoga pravca. Jer, drugi će nas poštovati samo onda kada smo snažni, spremni, organizovani, sposobni, odvažni da imamo na svaki izazov spreman odgovor'', istakao je muftija Dedović.

Mevludski program završen je učenjem Kur'ana i dove, uz poziv da se narednih godina, ako Bog da, u vakufu najvećeg vakifa Hercegovine – Karađoz-bega okupljamo u još većem i značajnijem broju, a kako bismo na ovim skupovima nadahnuli svoju dušu i svoje srce sa izvora najčistije vjere.

Kopirati
Drag cursor here to close