Obilježena godišnjica utemeljenja Župe Srca Marijina - Skopaljska Gračanica

Uz godišnjicu utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, obilježena je i 20. godišnjica povratka njenih župljana.
Kultura / Vjera | 31. 01. 2018. u 23:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Župe Srca Marijina - Skopaljska Gračanica

Svečano euharistijsko slavlje u povodu godišnjice utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, u naselju Humac na teritoriji općine Gornji Vakuf-Uskoplje, upriličeno je večeras.

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto služio je misu, a prije mise je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja vjernika, ali i državnih službenika i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Također, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja mladih i djece naglašavajući da su oni budućnost crkve, ali i cijele bosanskohercegovačke zajednice.

Osim Inzka misi i obilježavanju godišnjice prisustvovali su predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Prisustvovali su i predstavnici Republike Hrvatske koji su pomogli u osiguranju sredstava neophodnih za obnovu crkve, koja je dobrim dijelom sanirana nakon što je oštećena 1993. godine.

Pomoć u obnovi župne crkve pružili su Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prije mise je istaknuto da se danas obilježava 107. godišnjica od osnivanja Župe Srca Marijina - Skopaljska Gračanica. Na današnji dan 1911. godine tadašnji vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler utemeljio je župu svetog Jeronima sa sjedištem u Gračanici.

Župa obuhvaća 12 sela. Uz godišnjicu utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, obilježena je i 20. godišnjica povratka njenih župljana.

Do proteklog rata u župi je živjelo oko 650 porodica, odnosno 2.980 vjernika, dok trenutno broji 263 domaćinstva.

U povodu godišnjice utemeljenja Župu Srca Marijina-Skopaljska Gračanica dan ranije je posjetio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Skopaljska Gračanica nalazi se uz rijeku Vrbas u jugozapadnoj Bosni na otprilike pola puta između Uskoplja-Gornjeg Vakufa i Bugojna, uz magistralnu cestu Prozor - Uskoplje - Gornji Vakuf - Bugojno.

Kopirati
Drag cursor here to close