Biskup Komarica

Ništa nije urađeno na provođenju dogovorene strategije za povratak prognanih katolika

Kultura / Vjera | 23. 11. 2013. u 11:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dijelu Banjalučke biskupije koji se nalazi na području Republike Srpske, svega je oko pet posto od predratnog broja katolika, što je manje nego što ih je bilo na kraju rata.

O ovim dramatičnim podacima i problemima s kojima se susreće katolička populacija osobito na području Banjalučke biskupije biskup Franjo Komarica upoznao je, 21.studenog, službenika za ljudska prava u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Khanha Nguyena.

Biskup Komarica je zapitao sugovornika zašto Vlada SAD-a, koja snažno stoji iza Daytonskog sporazuma, dozvoljava domaćim političarima u BiH da o tog sporazuma prihvaćaju i provode ono što njima odgovara, te tako trajno opstruiraju provođenje osobito Aneksa 7 koji garantira održivi povratak svih prognanih i izbjeglica?

Požalio se kako tijekom cijele prošle godine ništa nije urađeno na provođenju dogovorene strategije za povratak prognanih katolika iz šire banjolučke regije, a što mu je bilo obećano u Washingtonu prije godinu dana.

Izrazio je nadu da će se to dogoditi barem iduće godine, jer su katolici sve poratne godine stalno sprječavani i zapostavljani kad se radilo o njihovom održivom povratku.

Biskup Komarica se požalio da lokalne vlasti u Drvaru, u FBiH, protivno državnom Zakonu o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica uporno ne dozvoljavaju ponovnu izgradnju župne crkve u Drvaru, na mjestu odavno porušene, a županijske i entitetske vlasti ništa ne poduzimaju protiv takve samovolje.

Izrazio je također, duboku žalost što su se, unatoč presude Međunarodnog suda iz 1997. godine, entitetske vlasti RS sve do sada oglušile na obavezu rasvjetljavanja slučaja ubijenog župnika u Novoj Topoli velečasnog Ratka Grgića.

Kopirati
Drag cursor here to close