140

Nikad manje krizmanika u Širokom Brijegu

Ovo je najniži broj krizmanika otkako se krizma održava tijekom prvoga razreda srednje škole.
Kultura / Vjera | 06. 05. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu 140 mladih primilo sakrament Svete potvrde - krizme.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je biskup mostarsko–duvanjski msgr. Ratko Perić koji je i podijelio krizmanicima sveti sakrament.

Ovo je najniži broj krizmanika otkako se krizma održava tijekom prvoga razreda srednje škole. Još od rujna 2012. godine biskup Perić je donio uredbu kojom se dodjela Svete potvrde s osmog razreda osnovne škole premješta na prvi razred srednje škole.

Podsjećamo, 2018. godine u Župi Uznesenja BDM krizmano je 232 mladih. Broj krizmanika opada iz godine u godinu. Tako je 2017. godine sakrament krizme primilo 235 krizmanika, 2016. godine njih 259, 2015. godine 280 dok ih se 2014. godine krizmalo 304.

Sveta potvrda

Sveta potvrda (poznata i kao krizma) obred je u mnogim kršćanskim Crkvama. U katoličkoj, pravoslavnoj, istočnim Crkvama te u anglikanaca sveta potvrda je jedan od sedam svetih sakramenata.

Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu ''sakramenata kršćanske inicijacije''. Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi.

Krizmu obično dodjeljuje biskup, dok svećenik krizmu može podijeliti osobama kojima je zdravlje ugroženo, a nisu se krizmale, bez pitanja biskupa.

Kopirati
Drag cursor here to close