Rusija

Najmračnije razdoblje u povijesti nemilosrdnog progona Jehovinih svjedoka

Ruska policija provodi racije i istrage protiv nekoliko stotina članova zabranjene organizacije, a do sada su osuđena 24 člana.
Kultura / Vjera | 07. 02. 2020. u 15:10 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / NIje lako biti Jehovin svjedok u Rusiji

Vlasti Rusije na listu ekstremista i terorista uvrstili su imena više od 200 članova organizacije "Jehovini svjedoci" čije je djelovanje u toj zemlji strogo zabranjeno, usprkos deklarativno oprečnom mišljenju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Svim članovima organizacije koji su pogođeni posljednjim udarom ruskih institucija uvedene su brojne restrikcije i blokirani su im bankovni računi, čime su izopćeni iz financijskih i društvenih tijekova.

Rusija je 2017. godine strogo zabranila djelovanje "Jehovinim svjedocima" i stavila ih na listu ekstremističkih vjerskih skupina.

Ruska policija od tada provodi racije i istrage protiv nekoliko stotina članova zabranjene organizacije, a do sada su osuđena 24 člana, uključujući i devetoro koji su završili iza zatvorskih rešetaka.

Glasnogovornik "Jehovinih svjedoka" Jarrod Lopes izjavio je da ruske vlasti vrše pritisak i zlostavljaju članove te organizacije i uskraćuju im pravo na zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba.

"Jasno je da je Rusija učinkovito obnovila najmračnije razdoblje u povijesti nemilosrdnog progona Jehovinih svjedoka kao što je to radila i netolerantna sovjetska vlast", kazao je Lopes iz sjedišta organizacije u SAD-u.

Ruske vlasti i dalje provode restriktivne mjere protiv Jehovinih svjedoka, usprkos tome što je ruski predsjednik Putin prije dvije godine najavio da će preispitati tu, kako je kazao, potpunu besmislicu.

"I Jehovini svjedoci su kršćani i ne razumijem baš zašto bi ih trebalo procesuirati", kazao je Putin 2018. godine na sjednici Predsjedničkog vijeća za ljudska prava.

Kopirati
Drag cursor here to close