Snježna Cvjetnica

Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje na Cvjetnicu u sarajevskoj katedrali

Kultura / Vjera | 10. 04. 2022. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, 10. travnja 2022. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je svečano Euharistijsko slavlje na Cvjetnicu, u nedjelju Muke Gospodnje koja vjernike uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsa.

U koncelebraciju ove nedjelje u koji se slavi i Svjetski dan mladih, bio je generalni vikar mons. Slađan Ćosić i još trojica svećenika, a asistirala su dvojica đakona od kojih je jedan navijestio evanđeoski odlomak o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, a drugi pjevao riječi evanđeliste Luke i svečanom pjevanom navještaju Muke Gospodina našega Isusa Krista. Isusove riječi pjevao je kanonik mons. Pavo Jurišić, a sve druge uloge članovi Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ koji su animirali liturgijsko pjevanje pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Kod oltara su asistirali bogoslovi pod vodstvom vlč. Ivana Rake.

Foto: www.ktabkbih.net / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje na Cvjetnicu u sarajevskoj katedrali

Budući da je Sarajevo na Cvjetnicu osvanulo pod desetak centimetara debelim snježnim pokrivačem, izostavljena je na početku Mise uobičajena svečana procesija oko katedrale pa su nadbiskup Vukšić, koncelebranti i asistencija, obučeni u misno ruho crvene boje, pošli u predvorje katedrale. Nakon što je pozvao sve okupljene vjernike „da s čitavom Crkvom započnu slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova“ te da „slijede Gospodina na križnom putu“, nadbiskup Vukšić je blagoslovio palmine i maslinove grančice koje su darovali župljani župe Aladinići na čelu sa župnikom don Marinom Krešićem.

Nakon naviještene riječi Božje u otpjevane Muke Gospodnje, nadbiskup Vukšić je u prigodnoj propovijedi podsjetio da „današnju svetkovinu nedjelje neki nazivaju Cvjetnicom, a drugi Nedjeljom Muke Gospodnje“ vjerujući da joj pristaju oba imena jednako. „Jer, s jedne strane, ovo je dan kad se sjećamo Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem i, s druge strane, ovo je nedjelja na koju se navješćuje izvještaj iz Evanđelja o osudi, odbacivanju i smrti Kristovoj na križu. Stoga jest i Cvjetna nedjelja i Nedjelja Muke Isusove“, rekao je mons. Tomo.

Foto: www.ktabkbih.net / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje na Cvjetnicu u sarajevskoj katedrali

„I kad govorimo o muci Isusovoj, nalazimo se u situaciji da je Isus, skoro pa jedini put, za vrijeme svoga zemaljskog života sâm organizirao nešto svečano, trijumfalno u vlastitom životu, to jest ulazak u Jeruzalem. Sve do sada je redovito vrlo samozatajno nastupao i propovijedao, i vrlo često, i u situacijama kada je čudesa činio, od svojih slušatelja i onih koji su gledali što on radi, zahtijevao je da ne razglašavaju, da ne pričaju previše, da ga ne slave na zemaljski način. I naspram tom svom ustaljenom običaju, pod kraj svoga zemaljskoga života, a tumači svetih tekstova i duhovni pisci smatraju, upravo zato što se našao na kraju svoga zemaljskoga života, Isus organizira svečanost sebi u čast, ne u čast sinu Marijinu, nego u čast Sinu Božjemu i Mesiji – Poslaniku. Svjestan je da je došao čas njegovoga odlaska s ovoga svijeta i svjestan je da je došao trenutak za to navijestiti ljudima da je on Pomazanik Božji, Krist i Spasitelj.  Ulazi u Jeruzalem na oduševljenje okupljenoga naroda i jednostavnoga puka koji mu stere palmine i maslinove grane i druge propupale grančice stabala koja se u proljeće bude. Kliču mu: Hosana, Sinu Davidovu! Pozdrav, Sinu Davidovu! Slava, Sinu Davidovu! S druge strane, domalo će se dogoditi da oni, koji su ga dočekali na ovakav način u Jeruzalemu zajedno s ondašnjom vjerskom i društvenom elitom, će ga praktično odbaciti. I umjesto ovoga: Pozdrav, Sinu Davidovu! Slava, Sinu Davidovu! – pretvorit će se njihovi usklici u: Raspni ga!“, rekao je pastir Crkve vrhbosanske.

Odgovarajući na pitanje, koje je značenje i koja je poruka ove Cvjetne nedjelje odnosno Nedjelje Muke Gospodnje, nadbiskup Vukšić je kazao: „Draga braćo i sestre, osim sjećanja na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem i osim početka pashalnoga misterija koji započinjemo izvještajima što smo ih slušali kroz ovaj tjedan, postoji silno snažna duhovna poruka koja se tiče svakoga od nas ovdje danas ovdje i svih ljudi svih vremena i svih generacija. Ona se sastoji u tomu da se u svakome od nas, koliko god smo skloniji onaj put, one ljude iz Jeruzalema gledati čudnim očima, nerazumijevanjem - kako to da samo nekoliko dana na jedan način, a onda samo koji dan poslije toga na drugi način, tako radikalno suprotstavljen način u odnosu prema Isusu Kristu. U svakome od nas, u mjeri u kojoj želimo biti ponizni, iskreni i priznati, na vlastitom putu obraćenja krije se i jedno i drugo. Krije se u nama, i Bogu hvala da je tako, odnos prema Isusu, koji glasi: Pozdrav Sinu Davidovu! Iz toga temeljnoga stava, draga braćo i sestre, proizlazi svako naše okupljanje u molitvenim prostorima, proizlazi svaki naš vjerski običaj, svaki naš uzdah i svaka molitva: Pozdrav, Sinu Davidovu! Iz te vjere proizlazi sve plemenito i dobro što se događa u Crkvi i u životu svakoga od nas“, kazao je mons. Tomo ističući da „Isus voli jednako sve, i u onom trenutku kad ga prihvaćaju i u onom trenutku kad ga odbacuju“ želeći čovjekovo obraćenje.

Foto: www.ktabkbih.net / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje na Cvjetnicu u sarajevskoj katedrali

„A simboli koji su danas prisutni posvuda u Katoličkoj Crkvi jesu palma, maslina i propupale grančice drugih stabala. Palma je, draga braćo i sestre, u kulturi i civilizaciji kojoj i sami pripadamo simbol sposobnosti preživljavanja i trajanja kušnjama usprkos i, pogotovo, u teškim uvjetima.... A maslina je svojim uljem znak ploda kojim su se pomazivali starozavjetni proroci; ona je znak svih pomazanika Božjih, i Mesije Isusa Krista. Uljem masline pomazuju se svi službenici oltara i svi članovi Isusove Crkve po sakramentu krštenja... A sve druge grane i grančice koje nose kršćani danas u svojim rukama, propupale ili prolistale ili procvjetale, znak su novoga života u proljeće, a na simboličkoj razini znak novoga duhovnoga života“, protumačio je nadbiskup Tomo te zaključio:

„Stoga, draga braćo i sestre, kajući se zajedno s vama za sve one trenutke kad nismo svojim životom pristajali uz Mesiju i našega Spasitelja, uz njegova pravila i njegove zakone, molimo ga da nam dadne milost obraćenja i milost ustrajnosti, protiv svih mogućih kušnja i snagu palme; da nas učini mirotvorcima po simbolu masline i da nas učini uljem, sposobnima pupati, listati i cvjetati novim oblicima svoga osobnoga duhovnoga života na putu spasenja“

Kopirati
Drag cursor here to close