Legenda o prokletstvu templara

Na današnji dan posljednji veliki meštar Templarskog reda spaljen na lomači

Nakon što je shvatio da će ostatak života provesti u zatvoru, Veliki je Meštar vitezova Templara povukao svoje priznanje te je tvrdio da je nevin. U noći 18. ožujka 1314. godine spaljen je na lomači.
Kultura / Vjera | 18. 03. 2024. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Deviant Art / Posljednji veliki meštar Templarskog reda – Jacques de Molay – spaljen je na lomači

Na današnji dan prije 710 godina, 18. ožujka 1314. posljednji veliki meštar Templarskog reda – Jacques de Molay – spaljen je na lomači.

Taj je čin bio dio procesa ukidanja reda pod optužbom za herezu. Podsjetimo, Templarski je red ukinuo papa Klement V. 1312. godine. Učinjeno je to na poticaj francuskog kralja Filipa IV. Lijepog, koji je dugovao templarima velike svote novaca.

Klement V. bio je prvi papa koji je umjesto u Rimu stolovao u Avignonu, gdje je bio pod utjecajem francuskog kralja (tzv. Avignonsko sužanjstvo).

Templari su optuženi za krivovjerje i sodomiju (jedan od dokaza bio je navodno i njihov grb gdje dvojica muškaraca jašu na jednom konju). Okrivili su ih da štuju božanstvo Bahometa.

Spaljen usred rijeke Seine

De Molay je spaljen na jednom otočiću usred rijeke Seine u Parizu. Postoji legenda da je umirući bacio prokletstvo na francuske kraljeve. Čak i neki izvještaji navode kako je de Molay doista pri smaknuću kazao da će "Bog osvetiti njegovu smrt".

Papa Klement V. umro je samo mjesec dana kasnije, a kralj Filip IV. unutar godinu dana.

Kralj Filip IV umro je u dobi od samo 46 godina, svega 8 mjeseci nakon smaknuća de Molaya. Moždani udar pogodio ga je za vrijeme lova.

Nadalje, sva tri kraljeva sina umrla su u kratkom roku jedan za drugim (nazivaju ih i Prokleti kraljevi – franc. Les Rois Maudits). Time je za 14 godina izumrla loza kralja Filipa IV. Lijepog u muškom koljenu. 

Video: 18th March 1314: Execution of Jacques de Molay, last Grand Master of the Knights Templar

Petak 13.

Inače, u vezi s vitezovima templarima je i pojam "petak 13.". Naime, nakon što se diglo sunce iznad Pariza u petak, 13. studenoga 1307. godine, sudbina Templara bila je zapečaćena.

Na taj kobni petak 13. studenoga 1307. godine, uhićeni su svi visoki članovi Vitezova Templara. Glavni vođe Vitezova Templara uskoro su se sastali u Francuskoj kako bi razgovarali o spajanju s drugim viteškim redom – Hospitalcima. To je bio pravi trenutak za francuskog kralja.

Vođa reda u tom vremenu bio je Jacques De Molay te je uskoro uhićen za razna nedjela i ilegalne radnje. Zbog štovanja vraga, negiranja Krista, ubijanja male djece, red se trebao ukinuti, tako ih je optužio kralj Filip.

Filip nije mogao ponuditi niti jedan dokaz o svojim navodima. To naravno, nije bilo ni važno. Filip je mogao ponuditi samo laži. Mnogo je vitezova zatvoreno, te držano u samicama.

Nakon velikih mučenja, većina je Templara, čak i Veliki Meštar, priznalo sva nedjela jer su očekivali da će ih Papa proglasiti nevinima. Umjesto toga, proveli su ostatak života u zatvorima.

Nakon što je shvatio da će ostatak života provesti u zatvoru, Veliki je Meštar povukao svoje priznanje te je tvrdio da je nevin.

Te noći, 18. ožujka 1314. godine, posljednji je Veliki Meštar Vitezova Templara spaljen na lomači.

Video: Why the Templar Secret Rituals Were So Controversial
Kopirati
Drag cursor here to close