Otvorena konferencija

MRV: Vjerske zajednice trebaju zauzeti prvo mjesto

Otvorena konferencija MRV BiH s ciljem promoviranja mira i pomirenja
Kultura / Vjera | 15. 02. 2019. u 21:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Značaj jačanja međureligijskog dijaloga u lokalnim zajednicama BiH" tema je konferencije koju je večeras u Sarajevu otvorio predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV) u BiH Husejin ef. Smajić.

''MRV ostaje duboko posvećeno međureligijskom dijalogu u svrhu izgradnje funkcionalnog i pravednijeg društva za sve. Ono se kroz svoj rad, iskustvo i uspostavljenu mrežu djelovanja nameće kao relevantan i pouzdan suradnik, koji pomaže uspostavljanju boljeg društva'', kazao je ef. Smajić.

Pozitivna djela i poruke

Izrazio je zadovoljstvo što će u radu konferencije sudjelovati članovi i aktivisti iz 15 lokalnih odbora za međureligijsku suradnju i vjerski službenici iz BiH u cilju da se promoviraju poruke mira i pomirenja.

''Kroz ovih 15 odbora formiranih po cijeloj BiH provode se aktivnosti programi koji su potvrdili kako se kroz zajedništvo, a istovremeno u punini svojih različitosti može dosta postići za svoju društvenu zajednicu. Još više pokazali su da pozitivna djela i poruke snažno putuju dalje i premošćuju naizgled nesavladive prepreke šireći dobro. U svemu tome možemo da svjedočimo snagu i ljepotu vjere jer nas ona uči da širenjem i činjenjem dobra drugima ustvari činimo dobro sebi'', rekao je Smajić.

Poručio je da su zaštita ljudskih prava i dostojanstva bitno polje djelovanja vjerskih zajednica i crkava u BiH i da svako treba prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim religijskim vjerovanjima i uvjerenjima, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu bez bilo kakve diskriminacije.

Velik značaj vjerskih zajednica

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija istaknula je da se treba omogućiti da religijske zajednice zauzmu pravo mjesto jer imaju značajnu ulogu u svim društvenim kretanjima, pa i procesima pomirenja.

''Drago nam je da će iz ovoga izrasti jedna praktična inicijativa koja će trajati i doprinijeti da i procesi koji su dominantno politički mogu teći jednim mirnijim i drugačijim tijekom. Važno je da se neki principi i moralni okviri uspostave unutar procesa pomirenja. U tom kontekstu MRV počinje da mijenja odnos svih strana u BiH'', zaključila je Đuderija.

Konferencija se nastavlja sutra održavanjem panela na kojima će se govoriti o jačanju mreže MRV i podijeliti najbolje prakse.

Kopirati
Drag cursor here to close