Križni put

Mostarsko selo Đubrani barem na jedan dan otrgnuto od zaborava

Kultura / Vjera | 03. 04. 2017. u 05:38 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju je u mostarskom selu Đubrani, župa Potoci, održan jedanaesti križni put koji se tradicionalno održava pete korizmene nedjelje.

Ideju za postavljanje postaja križnoga puta pokrenuo je župnik don Jakov Renić 2006. godine. Tada je u dužini od 4,5 kilometra postavljeno 14 drvenih križeva koji su s vremenom dotrajali te su zamijenjeni 2013. godine betonskim križevima.

Đubrani su poznati ne samo po Đubranskim mučenicima iz turskoga doba, nego i iz vremena Domovinskoga rata. Ovuda je vodio ''Put spasa'', koji je bio jedini izlaz u slobodu za stotine Bjelopoljca koji su bili u ratnome okruženju.

''Put spasa'' vodio je preko Vojna, Đubrana, Graba, Plužnog Doca, Vejzovića, Podivačja, Goranaca, Mostara, zapadne Hercegovine prema Dalmaciji.

Đubrani su malo, danas raseljeno, mjesto na Raškoj Gori. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća u ovome selu bilo je oko 250 stanovnika, imalo je i školu. U ovom raškogorskom selu danas živi tek 12 stanovnika. Većina nekadašnjih mještana odselilo se u Mostar i u obližnje Vojno.

Nakon Drugoga svjetskog rata Raška je Gora imala oko 1.500 stanovnika. Prema službenom popisu stanovništva iz 1991. godine Raška Gora (bez Vojna) imala je 236 stanovnika. Nalazi se između planine Čabulje i rijeke Neretve. Graniči sa selima Vrdi i Goranci.

Prostire se na relativno velikoj površini i sastoji se od više zaselaka: Domazeti, Sirge, Podivačje, Željetuša, Trolokve, Vukovine, Prikoje, Vituša, Kruševica, Veliki Dolac, Vezovići, Plužni Dolac, Povine i Orašine koji pripadaju župi Goranci, a zaseoci Vojno, Đubrani i Bučići od 1935. godine župi Potoci.

Kopirati
Drag cursor here to close