Dan šehida u Mostaru

Mostarski muftija: Uzimajući u obzir žrtvu šehida, moramo se pitati koliko držimo do dostojanstva

Kultura / Vjera | 06. 07. 2016. u 16:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan šehida širom Bosne i Hercegovine obilježava se drugi dan Ramazanskog bajrama, kako bi se na ovaj dan vjernici prisjetili onih koju su dali ono najvrednije za odbranu Mostara i Bosne i Hercegovine.

Na mostarskim Šehitlucima, gdje su i u 18. vijeku pokopani šehidi koji su Mostar odbranili od mletačke najezde i gdje su pokopani najhrabriji borci u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, mostarski imami poklonili su hatma-dovu pred njihove duše.

''Danas na dan šehida okupili smo se da se učenjem Božje neprolazne riječi i svjedočenjem istine alahovog govora prisjetimo naših velikana, za koje gospodar svih svjetova kazuje da ne kažemo za njih da su mrtvi. Oni su živi, ali mi to ne osjećamo'', rekao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović podsjećajući na islamska načela o besmrtnosti šehida.

"Uzimajući u obzir žrtvu ovih velikih ljudi koju su položili u temelje ove zemlje moramo se pitati koliko držimo do sebe, do svog nacionalnog političkog i ljudskog, vjerničkog dostojanstva. Pozvani smo da to dostojanstvo čuvamo, gradimo, baštinimo, branimo, da to dostojanstvo ne uništavamo. To dostojanstvo ne smije biti potrošno. To dostojanstvo ne smije imati nikakvu ovodunjalučku cijenu", kazao je muftija, pozivajući sve prisutne da učine sve što je potrebno da se posloži mozaik političkog i nacionalnog zajedništva za dobrobit, za slobodu, za mir i prosperitet jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, mostarski muftija je ranije na bajram-namaz klanjanju je kako je prošlost povijest od koje se ne živi, da je sadašnjost poklon, a budućnost tajna.

''Naša je obveza da sagledavamo procese, da djelujemo i radimo, da ne prepuštamo i zapuštamo, da se ne prepuštamo nemaru i stihiji, da za sve neuspjehe i probleme ne optužujemo druge. Treba raditi na sebi, popravljati sebe, kloniti se površnosti i neupućenosti. Promjene na bolje su moguće, ali one traže inicijativu, traže da se čovjek pokrene sam i ne traži poticaj od nekoga sa strane'', kazao je mostarski muftija.

Kopirati
Drag cursor here to close