Mostar

Mostarski muftija Dedović povukao se iz izbornog procesa za izbor reisu-l-uleme

'Na samom početku, dignitet izbornog procesa je narušen činjenicom od ustanka jednog od kandidata čime je onemogućeno da Sabor kao najviše zastupničko tijelo Islamske zajednice verificira trojicu najboljih kandidata", istaknuo je.
Kultura / Vjera | 30. 09. 2019. u 22:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mostarski muftija Salem ef. Dedović, uputio je predsjedniku Povjerenstva za provođenje izbora Safetu Softiću obavijest o povlačenju iz izbornog procesa.

"Vezano za Vaš dopis od 25. muharrema 1441. h.g., odnosno 24. rujna 2019. godine, a u vezi s predstavljanjem programa kandidata za reisu-l-ulemu Izbornom tijelu u Izbornim okruzima, želim Vas obavijestiti da se povlačim iz izbornog procesa. Moji razlozi su principijelne prirode, isti oni koji su me motivirali da se uključim u ovaj proces na samom njegovom početku. Kao član Islamske zajednice, ali i kao njen funkcioner, smatrao sam i smatram da prihvaćanjem kandidature mogu doprinijeti kvaliteti samog izbornog procesa i skrenuti pažnju na važne korake u daljem razvoju Islamske zajednice", napisao je ef. Dedović u obavijesti koja je objavljena na web-stranici mostarskog muftijstva.

Podsjetio je i na osnovne razloge zbog kojih je ranije prihvatio kandidaturu.

"Dati dodatni doprinos očuvanju, razvoju i ekonomskom jačanju naše zajednice, njene samostalnosti i odvojenosti od države i tekućih političkih procesa, a kako sam to iznio u svom programu pred članicama i članovima Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; zajedno s članovima i pripadnicima Islamske zajednice razvijati potrebu zaštite i očuvanja svih vrijednosti naše države koliko se to može očekivati od jedne vjerske zajednice; i brinući o svim dijelovima zajednice, obratiti pažnju na područje Hercegovine, odnosno vrlo specifičnog Muftiluka mostarskog, koje je nerijetko zapostavljeno od šire društvene zajednice. Prva dva razloga mogu naći ostvarenje u programu i dosadašnjem radu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, dok je treći naglašeniji kod mene u odnosu na ostale kandidate. Uvjeren sam da ćemo zajedno naći načina da i on u budućem periodu bude ispunjen", naveo je, te nastavio:

"Za ostvarenje ovih ciljeva nužno je da se sve najvažnije odluke i procesi, pa tako i izbor reisu-l-uleme, moraju donositi i odvijati unutar Zajednice bez ikakvog miješanja vanjskih faktora. Međutim, na samom početku, dignitet izbornog procesa je narušen činjenicom odustanka jednog od kandidata čime je onemogućeno da Sabor kao najviše zastupničko tijelo Islamske zajednice verificira trojicu najboljih kandidata", istakao je ef. Dedović, prenosi N1.

Naglasio je da su se, ipak, nakon toga počele događati stvari koje su ga u potpunosti opredijelile da donese ovu odluku.

"Primijetio sam da prezentacija programa kandidata za reisu-l-ulemu prerasta u predizbornu kampanju s primjesama politike, koja se vodi na društvenim mrežama, pa čak i u medijima susjedne države. Sve su očitiji pokušaji uplitanja politike i politizacije čitavog procesa koji prijeti da ugrozi autonomiju i samostalnost Islamske zajednice. Za mene kao muftiju, prvenstveni je cilj i interes sačuvati stabilnost i kontinuitet razvoja institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njenu autonomiju. Zbog toga sam odlučio da povlačenjem svoje kandidature otvorim prostor izbornom tijelu da dajući svoj glas za jednog od kandidata jasno definiraju budući pravac razvoja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovim putem iskazujem zahvalnost svom matičnom Izbornom okrugu i ostalim okruzima koji su me predložili za kandidata", zaključuje ef. Dedović.

Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini biće biran 12. listopada 2019. godine.

Kandidat Husejin ef. Smajić je ranije također povukao svoju kandidaturu, te su u krugu za izbor novog reisu-l-uleme IZ u BiH ostali Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Kopirati
Drag cursor here to close