Obilazak terena

Mostarski muftija Dan nezavisnosti proveo sa povratnicima u Neumu i Stocu

Iskazao je povratnicima iskrenu zahvalnost za njihovu istinsku patriotsku posvećenost domovini, koju svjedoče čuvanjem svojih topraka i grunta, vjerno bdijući nad svim svojim vrijednostima i istrajavajući u čuvanju vjerskog i kulturnog identiteta.
Kultura / Vjera | 01. 03. 2022. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u povodu Dana nezavisnosti posjetio je malobrojne povratnike u Rabranima kod Neuma i stolačkom džematu Duboka.

U Rabranima se susreo sa džematlijama, čestitao im veliki državni praznik - Dan nezavisnosti, istaknuvši tijekom obraćanja da je izabrao da na ovaj dan provede u najjužnijem džematu Muftiluka.

Iskazao im je iskrenu zahvalnost za njihovu istinsku patriotsku posvećenost domovini, koju svjedoče čuvanjem svojih topraka i grunta, vjerno bdijući nad svim svojim vrijednostima i istrajavajući u čuvanju vjerskog i kulturnog identiteta.

Foto: PR / Mostarski muftija Dan nezavisnosti proveo sa povratnicima u Neumu i Stocu   

Svjedočanstvo tome jesu i žive aktivnosti onih koji su tu rezidentni stanovnici kao i onih brojnih raseljenih kako u zemlji tako i u inostranstvu.

''Džematlije, stanovnici Rabrana, u ostvarivanju svojih temeljnih prava nailaze na brojne opstrukcije lokalne vlasti u Neumu od kojih je najočitiji onaj kojim se već duže vrijeme osporava legitiman zahtjev Islamske zajednice za rekonstrukciju vjerskog objekta. Stanovnici Rabrana nemaju nikakvu podršku lokalne vlasti u realizaciji drugih potrebnih infrastrukturnih projekata. Osjećaju se napuštenim i zanemarenim'', navodi se u priopćenju.

Punu podršku povratnicima muftija je pružio i u stolačkom džematu Duboka gdje stalno boravi osam obitelji. Oni su, odlučni da istraju u očuvanju obiteljskih imanja, vjere, tradicije i običaja, prije nekoliko godina osobnim zalaganjem i uz pomoć vakifa u selu izgradili novu džamiju.

Foto: PR / Mostarski muftija Dan nezavisnosti proveo sa povratnicima u Neumu i Stocu   

Nakon klanjanja podne namaza u sultan Selimovoj džamiji muftija je posjetio i pozdravio sudionike malonogometnog turnira kojeg već tradicionalno realizira Omladinski krug, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Stolac povodom Dana nezavisnost, a na kojemu sudjeluju mladi svih nacionalnosti iz svih stolačkih mahala i naselja.

Na kraju posjete muftija se zahvalio i glavnom imamu Medžlisa IZ-e Stolac, Mersed ef. Šabanoviću na brizi i posvećenosti svim džematlijama, posebno onim u manjim, rubnim džematima, i njegovoj otvorenosti u susretu sa susjedima svih vjera.

Kopirati
Drag cursor here to close