Klarise

Mostarka Danijela pristupila najstrožem redu časnih sestara

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.
Kultura / Vjera | 13. 10. 2023. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sestra M. Danijela Brekalo iz Mostara položila je svečane zavjete u Redu sv. Klare u Samostanu svete Klare u Brestovskom kod Fojnice.

Doživotna posveta Bogu

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

U koncelebraciji su bili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, fra Gabrijel Tomić, fra Vinko Sičaja i fra Stanko Ćosić.

Fra Zdravko je uputio nekoliko poticajnih riječi o važnost i ljepoti kontemplativnog načina života te je uslijedio sam čin zavjetovanja.

Sestra Danijela je potvrdila da je pripravna Bogu se doživotno posvetiti i to svoje predanje simbolički je iskazala činom prostracije.

Izgovorila je potom obrazac zavjetovanja pred opaticom s. Hijacintom Batinić. Svečanom blagoslovnom molitvom i predajom prstena, znaka doživotnog predanja, završen je obred zavjetovanja.

Nakon misnog slavlja uslijedio je ručak i kratko druženje u samostanskoj dvorani, objavljeno na službenoj web stranici Reda svete Klare.

Život u samostanu

Kako izgleda život sestara Klarisa u samostanu sv. Klare u Brestovskom, opisala je Večernjem listu BH časna majka Hijacinta Batinić, opatica samostana.

Foto: Klarise.ba / Polaganje zavjeta sestre Danijele Brekalo

"Naš se život sastoji od molitve i rada. Prva molitva je u ponoć i traje jedan sat. Drugu molitvu imamo u 5:30, potom jutarnju misu u 7:30. Nakon doručka svaka od nas ide na svoj posao, neke su u radionici, druge rade u vrtu, a treće peku hostije za naše župe od Sarajeva do Uskoplja. Dan se nastavlja molitvama i krunicom, nakon ručka je vrijeme rekreacije, a od 14 do 15 sati stroga je šutnja", kaže sestra Hijacinta objašnjavajući kako se sve pobrojano događa unutar zidova njihova samostana u Brestovskom u koji su došle prije 31 godinu, a koji je još uvijek jedini samostan ovog reda u BiH.

Sestre samostan napuštaju samo u iznimnim prilikama, u slučaju smrti roditelja, radi liječenja te zbog dolaska poglavara Katoličke crkve, kada mogu biti na misi koju predvodi Papa.

S rodbinom i vjernicima komuniciraju preko rešetaka. Iako žive u strogoj klauzuri, kontakti s vjernicima su svakodnevni, a na minimum ih svode jedino u korizmi kada i od svojih članova obitelji traže da ih ne posjećuju.

"Ljudi dolaze svakoga dana. Traže da molimo za njih i njihove nakane, žele razgovarati s nama, a ima i onih koji nam jednostavno dođu zahvaliti jer vjeruju da ih je baš naša molitva spasila. Mi molimo za sve njih, ali i za ljude u cijelome svijetu", kazuje sestra Hijacinta.

Kopirati
Drag cursor here to close