Upozorenje Islamske zajednice

Mostar: Nepoznate osobe ilegalno skupljaju sadekatu-l-fitr

Nažalost, pojave nelegitimnog prikupljanja i distribucije sadekatul-l-fitra i ovog ramazana su uočene na području našega Medžlisa. Stoga Izvršni odbor Medžlisa IZ Mostar ima obvezu javno osuditi takve pojave
Kultura / Vjera | 27. 05. 2019. u 16:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar podsjetio je sve svoje članove i domaću javnost da je na osnovu obveza proisteklih iz šerijata i normativnih akata Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini jedino on ovlašten da institucionalno tumači, objašnjava i organizira islamske vjerske propise i obrede na području Grada Mostara. 

"S tim u vezi, upozoravamo vjernike da bilo koja skupina ili pojedinac nema šerijatski legitimitet baviti se organizacijom vjerskih aktivnosti pa ni prikupljanjem zekata i sadekatu-l-fitra. Nažalost, pojave nelegitimnog prikupljanja i distribucije sadekatul-l-fitra i ovog ramazana su uočene na području našega Medžlisa. Stoga Izvršni odbor Medžlisa IZ Mostar ima obvezu javno osuditi takve pojave kojima se krši fetva Reisu-l-uleme kao vrhovnog vjerskog poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini, a prema kojoj je precizno određeno da se sredstva zekata i sadekatu-l-fitra imaju uplatiti isključivo i jedino u fond Bejtu-l-mala Rijaseta Islamske zajednice u BiH", priopćeno je iz MIZ-a Mostar. 

"Podsjećamo naše članove i sve muslimane da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, a zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra", dodaje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close