Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje

Molitva za djelatnike obavijesnih sredstava - da istina bude na srcu

Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u trebinjskoj katedrali na Dan Trebinjske biskupije i Dan medija u BiH
Kultura / Vjera | 24. 09. 2023. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim Euharistijskom slavljem, u nedjelju 24. rujna 2023. u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju, proslavljen je Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil arkanđeo te obilježen 57. Svjetski dan društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini, piše KTA.

Misno slavlje, uz izravni prijenos Radija Marije Bosne i Hercegovine i uz praćenje drugih medija, predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons.  Petrom Palićem i uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša i još 22 svećenika najvećim dijelom Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Foto: KTA / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u trebinjskoj katedrali na Dan Trebinjske biskupije i Dan medija u BiH

Uveličano pjevanjem Pro musica orkestrom

Brojni vjernici župa Trebinjske biskupije mogli su tek dijelom ući u skladnu katedralu manjih dimenzija u središtu grada, a oni koji su ostali na trgu ispred trebinjske stolnice pobožno su sudjelovali na misnom slavlju. Osim djelatnika Radija Marije BiH na čelu sa superiorom isusovačke zajednice u Sarajevu p. Matom Anićem, Misno slavlje popratili su, između ostalih, djelatnici Katoličkog tjednika i Nedjelje.ba, zatim Crkve na kamenu, Naših ognjišta na čelu s glavnim urednikom fra Gabrijelom Miočem te Katolička tiskovne agencije BK BiH. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Pro musica i Komorni simfonijski orkestar Pro musica pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića

Nakon svečanog ulaska na glavna vrata katedrale i uvodne pjesme te kađenja oltara, radosni pozdrav nadbiskupu Vukšiću, provincijalu fra Jozi i svećenicima te predstavnicima društvenog i političkog života i svim djelatnicima u medijima kao i okupljenoj vjerničkoj zajednici uputio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Foto: KTA / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u trebinjskoj katedrali na Dan Trebinjske biskupije i Dan medija u BiH

Molitva za sve djelatnike obavijesnih sredstava 

''Dok danas slavimo Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i blagdan sv. Mihovila arkanđela, zaštitnika ove biskupije, molimo i njegov zagovor. Riječ anđeo, od grčke riječi ággelos, znači glasnik. Anđeli su vjesnici Božje riječi i glasnici Božje poruke. Stoga danas svoju molitvu upućujemo Gospodinu za sve djelatnike obavijesnih sredstava da im istina bude na srcu i da njihove riječi i slova, fotografije i život budu u službi izgradnje mira, pravednosti, tolerancije, praštanja i međusobnog poštovanja. Pozdravljam i zahvaljujem na današnjem gostoprimstvu i za njegovu pastoralnu skrb u ovoj župi don Antu Luburića, biskupskog vikara za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i trebinjskog katedralnog župnika'', kazao je biskup Petar u svom pozdravu.

Dobrodošlicu i zahvalu svima, na čelu s nadbiskupom Tomom Vukšićem, uputio je župnik don Ante Luburić. Posebno je pozdravio biskupa Petra napominjući da je on „50. biskup na stolici biskupa Trebinjske biskupije, koji su u različitim povijesnim okolnostima, oboružani različitim poslanjima i ovlaštenjima Rimske Apostolske Stolice, vodili 1000-godišnju Crkvu trebinjsku“. Pozdravljajući provincijala fra Jozu Grbešu podsjetio je da su članovi franjevačkog Reda kroz neka razdoblja povijesti Trebinjske biskupije, a posebno u vremenu nakon 2. Svjetskog rata djelovali na području trebinjske župe.

Foto: KTA / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u trebinjskoj katedrali na Dan Trebinjske biskupije i Dan medija u BiH

Umilna riječ umnožava prijatelje

''Radostan i od srca pozdrav vama, dragi vjernici-hodočasnici, koji danas dođoste iz župa Trebinjske biskupije i drugih dijelova Hercegovine, da ovdje u Trebinju, sjedište ove tisućljetne biskupije, svetom božanskom službom proslaviti našeg nebeskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela. Neka vas u životu prati njegova pomoć i zaštita. Želeći pomoć i zaštitu sv. Mihovila, pozdravljam i vas, poštovani hodočasnici, a nekoć pripadnici ove župe i drugih župa Trebinjske biskupije iz grada Dubrovnika i okolnih mu mjesta, kao i ostale iseljenike po cijelom svijetu. Ovo majka-tisućljetka, čijeg se prvog spomena u sačuvanim dokumentima spominjemo, raduje se vašoj radosti i žaluje s vašom žalosti te vas samo jedno moli: nemojte je zaboraviti'', poručio je župnik don Ante.

U prigodnoj propovijedi pod naslovom „Umilna riječ umnožava prijatelje, a jezik uljudan prijazne odgovore“, nadbiskup Vukšić je podsjetio da su ih, osim redovitoga nedjeljnog sudjelovanja na Euharistijskom slavlju, te nedjelje u velikom broju na ovoj svetoj Misi u Trebinju okupila još dva važna razloga: obilježavanje 57. svjetskoga dana društvenih komunikacija na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i „sudjelovanje u radosti vjernika Trebinjsko-Mrkanske biskupije koji sa zahvalnošću proslavljaju svoga nebeskog zagovornika i zaštitnika svetoga Mihovila arkanđela“. Dodao je da se, u skladu s odlukom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija održava se u našim biskupijama svake godine u posljednju nedjelju mjeseca rujna kao i da je od 2014. kao predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja do sada slavio Mise u: Sarajevu, Banjoj Luci, Tomislavgradu, Žepču, Drvaru, Potocima kod Mostara, Tolisi i Bihaću.

''Govoriti srcem''

''I nastavljajući tu lijepu tradiciju, zahvaljujući dobroti biskupa Petra i župnika don Ante, evo nas ove godine u Trebinju, gdje molimo za izgradnju zdravoga zajedništva među ljudima.

Foto: KTA / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u trebinjskoj katedrali na Dan Trebinjske biskupije i Dan medija u BiH

Već 57 godina zaredom rimski biskupi se, u povodu Svjetskoga dana društvenih komunikacija, posebnom porukom obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, ali i cijelomu svijetu, posebice vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području života suvremenoga svijeta. Naravno, obraćaju također korisnicima njihovih poruka, ideja i informacija. I svake godine ta je poruka posvećena nekoj novoj temi, koja u prethodnom razdoblju nije bila sadržaj papinskih poruka. U tom nizu papa Franjo se ove godine obratio cijeloj svjetskoj javnosti porukom koju je naslovio: Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4,15)'', rekao je nadbiskup Tomo te se osvrnuo na pojedine naglaske iz Poruke Svetog Oca.

„Govori se srcem kada onaj, tko nas čita ili sluša, može razumjeti naše sudioništvo u njegovim radostima i strahovima, nadama i patnjama. Tko tako govori, voli drugoga, stalo mu je do njega, štiti ga i ne narušava njegovu slobodu. Ovo vrijedi za djelatnike na polju informacija, ali je također odgovornost svih, posebice onih koji su izabrani obnašati javne službe, jer svi smo pozvani tražiti i govoriti istinu i činiti to umilno i s ljubavlju“, rekao je vrhbosanski nadbiskup tumačeći Poruku pape Franje. „Vrlo je sretna okolnost što se danas na svjetski dan komunikacija, a samim time je ovo također dan novinara i svih ostalih djelatnika u svijetu medija, ovdje proslavlja i blagdan arkanđela Mihovila, glasnika Božje istine i ljubavi, kojega kršćanska duhovna tradicija časti kao vođu snaga dobra u pobjedi protiv sila zla“, kazao je pastir Crkve vrhbosanske i potom progovorio o anđelima i nebeskom zaštitniku Trebinjske biskupije arkanđelu Mihovilu.

Božji glasnici

''Čitava Biblija prožeta je tajanstvenom prisutnošću i intervencijama anđela, koji su konkretna Božja stvorenja a njihova je uloga dvostruka: oni kroza svu vječnost slave Boga, svoga Stvoritelja, i izvršavaju njegove svete naume spasenja prema ljudima… 'Anđeo' zapravo je grčka riječ 'angelos', i u doslovnom prijevodu znači 'glasnik',a tim pojmom, koji se ustalio u skoro svim jezicima, ne izriče se narav anđela nego njihova služba… Osobito u prigodama, kad je nelagoda ili strah obuzimao ljude, anđeli su ljudima donosili također Božju poruku ohrabrenja i bodrili ih da ustraju u vjernosti i dobru. Tako je Bog po anđelu nekada govorio Mariji i Josipu, zbunjenima i pomalo u strahu zbog onoga što im se događalo. A slično i danas arkanđeo Mihovil, predvodnik snaga dobra protiv sila zla i Božji glasnik, nama izgovara Božju poruku: Ne boj se, kršćanine sine Božji! Ta našao si milost u Boga'', kazao je nadbiskup Vukšić.

''Na kraju, molimo da dragi Bog, po zagovoru svetoga Mihovila, blagoslovi Trebinjsku biskupiju i sve njezine župne zajednice, njezina biskupa, svećenike i vjernike, ovaj grad i njegove stanovnike. Neka da među ljudima u našim krajevima prevladaju umilna riječ i jezik uljudan! Zato molimo i za sve izdavače, novinare, ostale medijske djelatnike i one koji u društvu obnašaju odgovorne službe sa željom da svi budemo stalni glasnici dobra, anđeli čuvari jedni drugima i uporni sluge istine u ljubavi. I sve te nakane sažimamo u riječima pape Franje: 'Gospodin Isus, čista Riječ koja teče iz Očeva srca, neka nam pomogne da naša komunikacija bude slobodna, čista i srdačna. Gospodin Isus, Riječ tijelom postala, neka nam pomogne osluškivati otkucaje srdaca, kako bismo otkrili da smo braća i sestre i oslobodili se neprijateljstva koje nas dijeli. Gospodin Isus, Riječ istine i ljubavi, neka nam pomogne govoriti istinu u ljubavi, da bismo osjetili da smo čuvari jedni drugih''', rekao je nadbiskup Tomo na kraju svoje propovijedi.

Foto: KTA / Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u trebinjskoj katedrali na Dan Trebinjske biskupije i Dan medija u BiH

Zahvalnost

Na kraju Misno slavlja župnik don Ante Luburić zahvalio je generalnom tajniku Biskupske konferencije BiH mons. Ivi Tomaševiću i članovima Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH i svim predstavnicima medija. Zahvalio je poimence i svim župnicima i župnim vikarima čelu s trebinjskim dekanom don Mladenom Šutalom i stolačkim dekanom don Ivom Šutalom te svećenicima koji pastoralno djeluju izvan ove biskupije i bogoslovima. Iskrenu zahvalnost uputio je izvođačima ovogodišnjeg Orguljskog koncerta upriličenog uoči ovog slavlja u trebinjskoj katedrali, zatim te časnim sestrama, posebno Školskim sestrama franjevkama koje su sve uredile i pripremile za liturgijsko slavlje.

Izrazio je i zahvalnost za upućene pozdrave i čestitke od strane o. Mladena Žulovića, starješine Sabornoga hrama u Trebinju, te svećenika i đakona pri toj crkvi, koji zbog sudjelovanja u programu boravka patrijarha srpskog Porfirija u Mostaru, nisu bili u mogućnosti doći na slavlje u trebinjsku katedralu. Zahvalio je za dolazak i gosp. Marku Babiću, generalnom konzulu RH sa sjedištem u Mostaru, direktoru Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Davoru Čordašu te načelnicima općina Ravno gosp. Andriji Šimunoviću, i Neum gosp. Draganu Jurkoviću. Zahvalio je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji što je ovih dana objavila prijevod na hrvatski jezik doktorske disertacije svoga člana fra Bazilija Pandžića o Trebinjskoj biskupiji koja je napisana i objavljena u Rimu 1959. na latinskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close