''Svetac svega svijeta''

Mjuzikl o svetom Anti stiže u Mostar i Humac

U ovome jedinstvenom projektu, navode organizatori, sudjeluju etablirana imena na području glazbene i dramske umjetnosti.
Kultura / Vjera | 04. 03. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Mjuzikl o svetom Anti

Glasnik svetog Antuna Padovankoga i Ansambl Kolbe pozivaju vas na izvedbu mjuzikla 'Svetac svega svijeta' koji govori o životu sv. Ante Padovanskog, koja je do sada izvedena 19. puta, a ovo je prvo gostovanje u Bosni i Hercegovinu.

Predstave će se održati 9. ožujka u crkvi sv. Ante na Humcu s početkom u 19 sati i dan poslije, u nedjelju, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

U ovome jedinstvenom projektu, navode organizatori, sudjeluju etablirana imena na području glazbene i dramske umjetnosti. Mjuzikl Svetac svega svijeta donosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima.

Kada je riječ o svetom Anti, popularnom ''Svecu svega svijeta'', usudimo se reći kako je riječ o svevremenom svecu koji svojim životom i djelom i danas privlači mnoge generacije. Stoga ne začuđuje pojava jedinstvenog mjuzikla posvećenog upravo životu svetog Ante.

Foto: PR / Mjuzikl o svetom Anti u Mostaru

''Iako nam se može činiti kako mnogo toga već znamo o njegovu životu, pisac libreta Nino Škrabe svojim specifičnim narativom gledatelje vodi u kontekst i duhovnu situaciju vremena u kojem odrasta mladi Fernando. Ovdje dobivamo odgovore na pitanja o tome tko je bio sv. Antun prije nego što je postao svetac i koji su sve izazovi stavljeni pred njega kao mladića koji je vrlo rano i otvoreno pokazao svoje divljenje prema Stvoritelju. I tko je Amalia? Nakon bijega od kuće mladi Fernando pridružuje se najprije augustincima, a zatim franjevcima gdje dobiva ime Antun. Zatim odlazi u misije u kojima slijedi niz događanja koja će ostaviti duboki trag na životu mladog Antuna, a upravo razdoblje oluja na moru će utjecati na smjer njegova daljnjeg životnog poziva i djelovanja. Nakon susreta sa svetim Franjom njegova jedina želja je 'ljubiti i grliti Isusa Raspetoga', navode organizatori.

Sveti Antun se obraća svima bez iznimke, a tome svjedoči obraćenje dvanaestorice razbojnika u Padovi, susret s gospodarom Verone i mnogi drugi ''otpadnici'' društva koje se vrlo lako osuđuje i od kojih se još lakše odustaje. Ali ne i sv. Antun! Upravo je ovo poruka njegova životnog djelovanja; svaki čovjek je dragocjen i jedinstven u očima Oca koji nas neprestano zove. Kako tvrde, u umjetničkom ostvarenju kakav je mjuzikl o svetom Antunu, gdje se ujedinjuje pero dramaturga Nine Škrabe, redateljski talent Roberta Boškovića i glazba Branka Barduna uz izvrsnu glumu mladoga Marka Dumančića u ulozi sv. Antuna, odvest će Vas na putovanje kroz vrijeme i pružiti sasvim jednu novu perspektivu na život omiljenog sveca i priču koja je toliko narodu znana, ali do sada u kazalištu nije viđena.

Inače, Ansambl Kolbe je jedinstvena pojava na kulturnoj sceni. Okuplja mlade talentirane ljude koji u svoje slobodno vrijeme sudjeluju u kreiranju mjuzikala duhovne tematike. S Ansamblom Kolbe rade vrhunski profesionalci koji cijelom projektu daju veliku ozbiljnost. Ansambl je nastao pod okriljem Veritasa-Glasnika sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba prije sedam godina te je od tada do danas napravio četiri vrhunska mjuzikla koji su izvedeni na brojnim mjestima i kazalištima. Cjelokupni projekt je volonterski, nitko u Ansamblu ne prima honorar nego ovo čini iz ljubavi te je ujedno ovo i veliki doprinos novoj evangelizaciji, putem kazališne umjetnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close