Dolazak pape

Mjesto ceremonijara u u liturgijskim slavljima s papom Franjom u Sarajevu

Kultura / Vjera | 27. 05. 2015. u 11:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službu mjesnog ceremonijara u liturgijskim slavljima sa Svetim Ocem, koji u Sarajevo i u Bosnu i Hercegovinu dolazi 6. lipnja, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić povjerio je mons. mr. sc. Tomi Kneževiću.

Njemu od pomoći su zamjenik vlč. doc. dr. sc. Dubravko Turalija, zatim sarajevski kapelani vlč. Marko Škraba i vlč. Bojan Ivešić kao i bogoslovi ceremonijari Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa dosadašnji Ivan Ivančević i prema izboru poglavara iste ustanove novoimenovani Marin Babić.

Međutim, treba znati kako cjelokupnim liturgijskim slavljima ravna papin glavni ceremonijar mons. Guido Marini sa svoja dva pomoćnika ceremonijara mons. Jacuten Dubina i mons. Vincenzo Peroni. Dobro je znati kako vatikanski Ured za papina liturgijska slavlja, pod vodstvom mons. Guida Marinia, ima: 13 ceremonijara, 3 sakristana, 5 savjetnika i 2 naslovna orguljaša odgovorna za liturgijska slavlja Svetoga Oca.

Mjesni ceremonijar, poštujući sve liturgijske odredbe i odredbe vatikanskog Ureda za pripremu papinih liturgija, pravi predložak cjelokupne liturgije. Iste dostavlja spomenutom vatikanskom Uredu na odobrenje kojemu prethodi zajednički susret svih ceremonijara u Vatikanu. Nakon što je predložak liturgije zadovoljio sva očekivanja, u Vatikanu slijedi pripremanje i tiskanje svečanog misala prema kojem će papa slaviti euharistijsko slavlje.

U zemlji papina dolaska mjesni ceremonijar pripremljenu liturgiju u formi Vodiča za sve nazočne hodočasnike dostavlja odgovornima za prijelom pripremljenog teksta i tiskanje Vodiča.

U Sarajevu se u narednom vremenu s nestrpljenjem očekuje izlazak iz tiska Vodiča. Isti će biti dijeljen pristiglim hodočasnicima: kardinalima, nad/biskupima, provincijalima, svećenicima suslaviteljima i vjernicima. Svojim sadržajem on će biti veliko i bogato liturgijsko pomagalo.

Prema važećim liturgijskim odredbama, sadržanim u liturgijskoj knjizi Biskupski ceremonijal u br. 34-36, svako liturgijskog slavlje treba odsijevati ljepotom, jednostavnošću i skladom; uvijek je potreban ceremonijar koji će liturgijsko slavlje pripremiti i njime ravnati. Za ceremonijara se traži da bude dobro upućen u svetu liturgiju, u njezinu povijest i narav, te u njezine zakone i odredbe. Isto tako treba biti dobar poznavatelj pastorala kako bi znao na koji način treba uređivati sveta slavlja, kako bi se pripomoglo što plodonosnijem i aktivnijem sudjelovanju svih okupljenih vjernika, te kako bi se promicala njihova ljepota. Isto tako treba se brinuti za odgovornost obdržavanja svih zakona i odredbi svetih slavlja prema njihovu pravom duhu i zakonitim predajama mjesne Crkve.

Dalje treba pravovremeno uskladiti s pjevačima, pomagačima, služiteljima slaviteljima sve što treba činiti i govoriti. Za vrijeme liturgijskog slavlja sve treba činiti sa što većom diskretnošću bez suvišnog govorenja. Ceremonijar se oblači u albu ili talar s roketom.

I na liturgijskim slavljima s papom Franjom svi ceremonijari učinit će sve prema pripadajućim zaduženjima kako bi Koševo i sarajevska prvostolnica bili mjesto susreta Boga i čovjeka, Bogu na slavu, a čovjeku na spasenje.

Kopirati
Drag cursor here to close