Zajedništvo

Misa Večere Gospodnje u sarajevskoj katedrali

Zbog zabrane javnog okupljanja u koncelebraciji su pozvana samo sedmorica svećenika
Kultura / Vjera | 10. 04. 2020. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U večernjim satima na Veliki četvrtak, 9. travnja 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu Misu Večere Gospodnje bez sudjelovanja Božjeg naroda predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Zbog zabrane javnog okupljanja u koncelebraciji su pozvana samo sedmorica svećenika među kojima: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić kazao je da su duhom zajedno kako bi proslavili „euharistijsku molitvu i zahvalu Kristu Gospodinu na Veliki četvrtak, na dan kad je nastala Euharistija, na dan kad je, također, nastao sakrament svetog reda svećeništva i kad je Isus u istom činu, zajedno s ta dva sakramenta, dao svoju zapovijed bratske ljubavi svojim učenicima po rečenici koju ste upravo čuli kao navještaj: 'Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih' (Iv 13,15).

„Ovo je večer u kojoj mi svećenici na osobit način zahvaljujemo Bogu za dar svećeničkoga poziva kojima smo bez ikakvih zasluga obdareni. Kao što nam je dao fizički život, dao nam je na dar i ovaj oblik duhovnoga života, naravno po našem pristanku, ali prije svega kao svoj dar ničim zasluženi. I dok zahvaljujemo, molimo večeras Gospodina Boga da nas sve blagoslovi; molimo i jedni za druge da ustrajemo i u pobožnosti i u vjernosti, da se izgrađujemo i da stalno rastemo u dobroti i svetosti. Ovo je dan u kojemu je nastala svećenička služba u Isusovoj Crkvi, služba koja je jedna od rijetkih na ovome svijetu koja je uspostavljena prvenstveno radi dobra drugih. Nitko od nas – ni biskupa, ni svećenika ni đakona – nije to prvenstveno radi sebe i svoga spasenja nego prvenstveno radi drugih i njihova spasenja ne zaboravljajući pri tome ni svoje spasenje, naravno“, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući da su ove večeri na poseban način pozvani moliti za svećenička zvanja.

U skladu s Dekretom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta „U vrijeme Covida-19“ izostavljen je obred pranja nogu koji je ionako neobavezan.

Prema odredbama spomenutog Dekreta, na kraju Mise Večere Gospodnje izostavljena je procesija i prenošenje Presvetog koje će se i u ovim danima Trodnevlja čuvati u tabernakulu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close