Natkrivaju prostor oko crkve

Međugorje: Talijanski arhitekti napravili skice za preuređenje prostora oko crkve

Napravljene su skice kako natkriti sadašnji otvoreni dio iza crkve.
Kultura / Vjera | 30. 01. 2019. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadašnji izgled kompleksa oko crkve svetoga Jakova u poznatom hodočasničkom mjestu Međugorju u sljedećih godinu dana značajno će se izmijeniti, a napose će biti vidljive promjene na vanjskom dijelu iza crkve gdje će nastati gotovo nova crkva na otvorenome.

Radovi uskoro

Kako piše Večernji list na poziv apostolskog vizitatora za Međugorje, nadbiskupa mons. Henryka Hosera, talijanski arhitekti, koji su boravili u ovome mjestu, skenirali su potrebe te su već ponudili moguća rješenja kako bi se osiguralo da vjernicima bude ponuđen prikladan prostor u slučaju vremenskih iskušenja, a radit će se i na tome da se usmjeri dolazak vjernika prema ovome pastoralnome kompleksu.

Naime, napravljene su skice kako natkriti sadašnji otvoreni dio iza crkve. Trenutačno je natkriven samo oltarski dio gdje se tijekom ljeta i toplijih dana služe misna slavlja, no ne i onaj dio gdje se nalaze vjernici.

Prema navodima upućenih, radovi će početi čim to dopuste vremenski uvjeti i izgradi se potrebna platforma koja bi zadovoljila sve zahtjeve. Pri tome se, prije svega, misli kako vjernike zaštiti od vrućine koja je u Međugorju tijekom ljeta velika, ali i od oborina u kišnim danima.

U pripremi i kapelica

Arhitektima veliko iskušenje predstavlja i zahtjev da se dolazak vjernika na mise i molitvu usmjeri prema dvama ulazima i izlazima.

Nakon rekonstrukcije neće biti moguće ući u ovaj dio kompleksa iz više pravaca, što je važno zbog organizacije svih sadržaja, ali i sigurnosnih razloga. Hoser je ranije najavio da će se omogućiti prostor za liturgijska slavlja, koji će biti natkriven i zadovoljiti sve klimatske uvjete. Ljeti po vrućini, a zimi po hladnoći.

''Otvoreni trg, prostor vanjskog oltara koji ovdje imamo, ne štiti ljude koji sudjeluju na liturgijskim slavljima. Mislimo još sagraditi i kapelicu trajnog klanjanja. To je sad u pripravi”, rekao je Hoser.

Pola stoljeća od blagoslova župne crkve

U siječnju se navršilo pola stoljeća od blagoslova župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine.

Zbog trusnoga tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon Prvog svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. do 19. siječnja 1969., kada je i blagoslovljena.

S radovima se nastavilo i kasnije, a potpuno uređena je bila je 1980. godine i spremno dočekala sva kasnija događanja u međugorskoj župi.

Kopirati
Drag cursor here to close