Odo Colonna

Martin V. – papa koji je vratio jedinstvo Katoličkoj crkvi

Iako je njegovim izborom završen tzv, Zapadni raskol, ne smatra ga se obnoviteljskim papom. Prvi čin nakon izbora bilo mu je potvrđivanje svih odredaba što su ih njegovi prethodnici donijeli o papinskoj kuriji, a dotad su bile predmetom žalbi.
Kultura / Vjera | 20. 02. 2024. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Papa Martin V. (oko 1369. – 20. veljače 1431.

Na današnji dan, 20. veljače 1431. godine umro je znameniti papa Martin V. – jedan od najvažnijih papa u povijesti Katoličke crkve.

Njegova je velika uloga bila u tome što je ponovno ujedinio Crkvu nakon brojnih srednjovjekovnih šizmi (raskola).

Naime, prije Martina V. istovremeno sa službenim rimskim papom postojala su čak još dvojica protupapa – jedan u Avignonu, a jedan u Pisi. Bila je to tzv. Zapadna šizma ili Zapadni raskol.

Dio europskih zemalja priznavao je papu u Rimu (primjerice Hrvatska, Ugarska, Njemačka, Engleska), a dio protupape u Avignonu i Pisi (primjerice Francuska, Škotska, južna Italija).

Čitava ta zbrka konačno je riješena kad je Martin V. postao univerzalno prihvaćen u svim europskim katoličkim državama.

On je rođen u jednom od najznamenitijih rimskih plemićkih rodova – slavnoj obitelji Colonna. Rođeno ime bilo mu je Oddone Colonna (ili Odo Colonna), a na svijet je došao u gradiću Genazzano nedaleko od Rima, oko 1369. godine.

Ondje je obitelj Colonna imala dvorac iz kojeg se mogao kontrolirati važan put iz Rima u Napulj.

Martin V. postao je papa u dobi od oko 49 godina. Vladavina mu je poznata i po tome što je vratio povlastice Židovima, koje je bio ukinuo protupapa Benedikt XIII. u prethodnom razdoblju. 

Video: All Popes of the Catholic Church: St Peter - Francis

Martin V. bio je nadaleko na glasu po umjerenosti, učenosti, dosljednosti, ali i poslovnoj sposobnosti.

Ipak, iako je njegovim izborom završen tzv, Zapadni raskol, ne smatra ga se obnoviteljskim papom.

Prvi čin nakon izbora bilo mu je potvrđivanje svih odredaba što su ih njegovi prethodnici donijeli o papinskoj kuriji, a dotad su bile predmetom brojnih žalbi.

Kad su zemlje, koje su imale svoje izaslanike na saboru, zatražile planove o obnovi Crkve te prekid papinskog centralizma i fiskalizma, Martin V. predstavio je svoj protuplan, te se upustio u sklapanje odvojenih konkordata s Njemačkom, Engleskom i Francuskom.

Jedina obnova do koje je djelovanjem Martina V. došlo, bilo je učvršćenje Papinske države.

Papa Martin V. umro je na u Rimu u dobi od 63 godine.

Kopirati
Drag cursor here to close