Zagrebački nadbiskup

Kutleša na polnoćki pozvao na jednostavnost i čistoću srca

Kutleša je predvodio misno slavlje u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu
Kultura / Vjera | 25. 12. 2023. u 09:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša pozvao je u ponedjeljak na polnoćki vjernike da čuvaju jednostavnost i čistoću svoga srca i pogleda te da budu spremni na iskorake iz svoje rutine, poručivši kako je potrebno spoznati i vidjeti Božić u poniznosti.

Kutleša je predvodio misno slavlje u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, tijekom kojeg je rekao kako noć Spasiteljeva rođenja otkriva kako Bog ostvaruje svoj naum i ispisuje stranice svoje povijesti usred buke, ratova, nemira, blještavila reklama, arena i pozornica ovoga svijeta.

"No, ne dolazi po logici i očekivanjima ovoga svijeta, ponekad ni po logici i očekivanjima vjerskih službenika. Dolazi na način da obasja tamu, ohrabri uplašene, uvede u poklonstvo, pokaže se u djetetu, izvuče nas iz naše rutine i otvori otajstvo, baš kao što se dogodilo pastirima one svete noći", rekao je.

Vjernike je pozvao da zato čuvaju "jednostavnost i čistoću svoga srca i pogleda" te da budu "spremni na iskorake iz svoje rutine".

"Ako nekad i nailazite na nerazumijevanje crkvenih pastira, neka vas to ne omete da kao sinovi i kćeri Crkve u ljubavi podupirete njezino poslanje, svjesni da svatko od nas ima različite perspektive, zaduženja i razne odgovornosti", savjetovao je.

Kutleša je također rekao kako je jedna od "velikih napasti držati našu vjeru previše zatvorenom, ograničenom na bogoslužne prostore i svete ure".

"To je napast koju čujemo iz usta onih koji ne vjeruju kad kažu da Crkvu treba vratiti u sakristiju, da nema što raditi izvan nje. Naš bi odgovor samima sebi i drugima trebao biti da nas ono što se događa u crkvi, u sakramentima i molitvi priprema za ono što se događa u svijetu", istaknuo je.

"Isus se rađa u štalici, svemogući Bog dolazi u štalicu u obliku malog djeteta, želi nam poručiti da trebamo biti ljudi koji se sagibamo, koji trebamo biti ponizni, jer tako jedino možemo prepoznati i vidjeti malo dijete i onoga bližnjega pored sebe", naglasio je.

"Upravo u tom duhu, svima vama želim sretan i blagoslovljen Božić, da ga spoznamo i vidimo u poniznosti i da bježimo od grijeha jer radi toga je Isus došao da nas spasi", zaključio je Kutleša, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close