Paroh mostarski

Krulj: Nije važno kako ćemo postiti, važnije je da "ne jedemo" jedni druge

''Što više poželjeti od mira, sreće, napretka...to je univerzalna božićna poruka. Isus daje poruka da je Bog sa nama, ako je Bog sa nama kako da ne budemo srećni. To je suština praznika'', kaže paroh mostarski.
Kultura / Vjera | 07. 01. 2019. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čovjek nije čovjek ako nije spreman dati ili zatražiti oproštaj. Bitno je da smo spremni na praštanje jer bez toga nema bolje budućnosti, u svim odnosima od obitelji, preko susjedstva do odnosa u društvu'', kazao je za N1 paroh mostarski Radivoje Krulj.

Njegova božićna poruka je često optimizam i radost, rad na kvalitetnijem životu svih ljudi.

''Što više poželjeti od mira, sreće, napretka...to je univerzalna božićna poruka. Isus daje poruka da je Bog sa nama, ako je Bog sa nama kako da ne budemo srećni. To je suština praznika'', kaže paroh mostarski.

Na pitanje novinara zašto ne možemo biti sretni tijekom cijele godine kako što smo ovih blagdanskih dana, Krulj kaže: ''Zato što smo mi ipak ljudi, ljudi smo od krvi i mesa. Bitno je da se inspiriramo da se toga sjetimo tijekom ovih praznika''.

Naglašava i važnost oprosta.

''Čovjek nije čovjek ako nije spreman dati ili zatražiti oproštaj. Bitno je da smo spremni na praštanje jer bez toga nema bolje budućnosti, u svim odnosima od obitelji, preko susjedstva do odnosa u društvu. To je temelj'', kaže i dodaje kako su predrasude opasne.

''Kako kaže naš narod - nije sve što oči vide. Kada se otvorimo onda će i presude razbijati'', riječi su Krulja.

Na običajima, kaže, ne treba inzistirati, nego oni trebaju prdrijedi to suštine praznika.

''Najvažnije je da volimo jedne druge, da želimo dobro jednima drugima, da prodremo u suštinu, u bit praznika. Na običajima ne treba inzistirati. Djeci i mlađima treba usađivati ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Ako budemo robovali običajima, a ne budemo usađivali tu ljubav, onda uzalud su običaji'', kaže Krulj.

''Evo, kod božićnog posta gleda se da li ćemo postiti ovako ili onako, da li ćemo jest ovu ili onu hranu - mnogo je važnije da "ne jedemo" jedni druge. Onaj koji se zove vjernikom, a ne ispunjava ono što se od njega traži da voli drugoga, onda je lažac'', dodaje mostarski paroh, a na upit koji je njegov naljepši božićni običaj kaže: ''Najljepši je darivanje ljubavi, to vezivanje međusobno i davanje poklona, jer ljubav je samo onda kada se daje - to je naljepši običaj''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close