Započinje dječjom molitvom

Mostar: Proživljavanja duboke Korizme pjesmom, molitvom i scenskim prikazom

Pjevat će se i dva različita napjeva i teksta Gospinog plača iz Čitluka i Konjica kojega su članove KUD-a naučile starije pjevačice iz Čitluka i Konjica.
Kultura / Vjera | 17. 03. 2023. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Korzmeni koncert

Uoči priprave za najveći kršćanski blagdan, folklorne i pjevačke skupine kulturnog centra ''Igrišće'' iz Županje i HKUD ''Rodoč'' iz Mostara priredili su za vas korizmenu molitvu u obliku pjevanja starih korizmenih napjeva iz Slavonije, Baranje, Srijema, Hercegovine, Bosne i Dalmacije te nekoliko zborskih kompozicija u istom duhu.

''Ovakav način proživljavanja duboke Korizme pjesmom, molitvom i scenskim prikazom nastojat će vam prenijeti odjeveni u korizmeno tradicijsko ruho. Program započinje dječjom molitvom koju su djeca u Bosanskoj Posavini molila 150 puta prije svitanja na Veliki petak.

Nastavlja se šucanjem – radi se o običaju kojega su prikazivali mladići koji su rezbarili, šarali i ukrašavali šibe i takve ih lupanjem razbijali o crkveni pod kao dočaravanje bičevanja Gospodinovog'', navode u najavi iz HKUD Rodoč.

Pjevat će se i dijelovi Gospinog plača koji se izvodio u Županji, a obnovljen je zahvaljujući starijim Županjkama pjevačicama koje su ga i same pjevale i sada ga prenijele nama. Pjevat će se i dva različita napjeva i teksta Gospinog plača iz Čitluka i Konjica kojega su članove KUD-a naučile starije pjevačice iz Čitluka i Konjica. Zatim slijede zborski i korizmeni napjevi iz drugih dijelova Hrvatske.

''Zahvaljujemo se samostanu i župi sv. Petra i Pavla u Mostaru, Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci te samostanu i župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi na svesrdnoj pomoći organizaciji koncerata, kao i svim dobrim ljudima i institucijama bez čije pomoći realizacija ovoga projekta ne bi bila moguća'', najavljuju organizatori.

Korizmeni koncerti će se održati sljedećim rasporedom:

18. ožujak 2023. u 19,00 sati – Crkva sv. Petra i Pavla u Mostaru
19. ožujak 2023. u 11,00 sati – Franjevačka kuća molitve u Masnoj Luci
25. ožujak 2023. u 17,30 sati – Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi

''Pozivamo vas da dođete i provedete korizmeno vrijeme u molitvi s nama!''

Kopirati
Drag cursor here to close