U crkvi Krista dobrog pastira u Cimu

Korizmeni koncert 'Križni put' održan u Mostaru

Korizmeni koncert 'Križni put' u izvedbi akademskog zbora 'Pro musica' i Simfonijskog orkestra
Kultura / Vjera | 15. 03. 2019. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korizmeni koncert 'Križni put' u izvedbi akademskog zbora 'Pro musica' i Simfonijskog orkestra Mostar, organiziran je večeras u crkvi Krista dobrog pastira u Cimu

Ravnateljica Simfonijskog orkestra Snježana Zovko, kazala je za Bljesak.info kako Pro Musica  već dugi niz godina surađuje sa Simfonijskim orkestrom.

Foto: Bljesak.info / Korizmeni koncert 

 ''Već smo izvodili i djelo Via crucis don Dragana Filipovića. Čast nam je da ovo djelo možemo izvesti u crkvi Krista dobrog pastira i mislim da ćemo se dobro predstaviti i sutra u Zadru u crkvi sv. Stošije.  Ne treba puno pričati o don Draganu koji svom snagom i energijom okuplja i okupljao je mlade ljude i mislim da će to činiti do konca svog života na primjeren i kvalitetan način'', rekla je Zovko, još jednom ponavljajući kako je orkestru je uvijek drago surađivati.

Foto: Bljesak.info / Korizmeni koncert 

''Večeras ćemo imati priliku u svakoj parnoj točki čuti soliste,  a neke od njih ćemo čuti i na koncertu Evergreena, Simfonijskog orkestra Mostar, koji se održava u ponedjeljak, a koji se priređuje s mladim talentiranim pjevačima iz Hercegovine i zvijezdom iz hrvatske gospodinom Giulianom Đanićem'', kazala je Zovko.

Inače, objasnila je večerašnji koncert trajao je 45 minuta, nakon kojeg je uslijedila sv. misa na kojoj je orkestar također sudjelovao.

Glazbeno djelo ''Križni put'', inspirirano je tekstom branka Klarića koji je netragom nestao 1945. godine.

''Trudio sam se i glazbeno izrisati, s jedne strane muku, patnju, bol, te s druge oholost, a zapravo bijedu čovjekova koji u trenutku kad mu je dobro i kad se osjeća moćnim želi zasjesti na Božje mjesto. Nastojao sam polagano graditi radnju kroz tekstualno-glazbene teme i sporiji ritam, upotrebljavajući umjereni kontraprodukt ''potočići'' dijalog između glasova. Vidio sam u tome jači način izražavanja, te dublju učinkovitost križnoga puta. Iz teksta koji me se jako dojmio, kombinirao sam različitost mjera i kontrasta te recitativa kako bi na slušatelja sve skupa ostavilo jači dojam. Orkestar je zamišljen kao potpora pjesničko-misaonom tekstu, da na trenutak pjevač duboko udahne, da ispjeva riječ donese poruku, približi i osvijetli slušatelju smisao Kristove patnje, pomogne naći odgovor za tvoju i moju patnju danas, još više sutra'', napisao je o svom djelu don Dragan Filipović.

Kopirati
Drag cursor here to close