Mostar

Kordić i Schmidt posjetili hram Rođenja Presvete Bogorodice povodom proslave Badnjeg dana

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.
Kultura / Vjera | 06. 01. 2023. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom proslave Badnjeg dana hram Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru posjetili su mostarski gradonačelnik Mario Kordić i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

U hramu Rođenja Presvete Bogorodice obavio se obred Bogosluženja, kao i nalaganje badnjaka.

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvaćanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Kopirati
Drag cursor here to close