Mjesec ramazana

Konzulat Republike Turske u Mostaru organizirao tradicionalni iftar

Ovaj događaj okupio je predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života Mostara, kao i nevladine organizacije u Mostaru.
Kultura / Vjera | 05. 04. 2024. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru s ponosom je organizirao tradicionalni iftar 4. travnja 2024. godine. Ovaj događaj okupio je predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života Mostara, kao i nevladine organizacije u Mostaru.

Mjesec ramazana ne samo da predstavlja vrijeme duhovnog pročišćenja za muslimane širom svijeta, već je i simbol tolerancije, mira i zajedništva. U današnjem svijetu suočenom s mnogim izazovima poput ratova, terorizma i netolerancije, važnije je nego ikad prepoznati vrijednost međusobnog poštovanja i razumijevanja.

Foto: PR / Iftar u Mostaru

Republika Turska, kao država koja se neprekidno bori protiv ksenofobije, islamofobije i rasizma, ponosno stoji kao pionir u toj borbi na međunarodnoj sceni. Proglašenje 15. ožujka kao Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda samo je jedan od primjera posvećenosti Turske u ovoj oblasti.

Generalni konzul Republike Turske u Mostaru, Yasar Ergun, izjavio je: "Mjesec ramazana je vrijeme koje nas podsjeća na važnost tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja. Neka ovaj mjesec bude prilika da se dublje povežemo kao zajednica i zajedno radimo na izgradnji boljeg sutra za cijelo čovječanstvo".

Foto: PR / Iftar u Mostaru

Prošle godine smo dočekali Ramazan suočeni s strašnim potresima u Turskoj, a ove godine smo suočeni s humanitarnom krizom u Gazi uzrokovanom masovnim napadima izraelskih snaga i masakrom nad stanovništvom Gaze. Turska pruža nesebičnu podršku u ovoj krizi, pokazujući svoju solidarnost i humanost.

Turska je također posvećena podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i njenim euroatlanskim integracijama. Mir i stabilnost regije i Europe neizostavno su povezani s mirom i stabilnošću Bosne i Hercegovine. Duboko ukorenjene kulturne, povijesne i ljudske veze čine naše narode posebno povezanim i omogućuju nam da zajedno gradimo bolju budućnost.

Foto: PR / Iftar u Mostaru

Ove godine, kada se Ramazan i Uskrs poklope u istom mjesecu, iz Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru srdačno čestitaju svima koji slave ove važne praznike. Neka ovaj mjesec Ramazan donese mir, sreću i blagostanje čitavom čovječanstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close