Izašla iz tiska

Knjiga o Caritasu posvećena dobročiniteljima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

Kultura / Vjera | 14. 04. 2014. u 11:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nakladi Središnjice Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije danas iz tiska izišla knjiga pod naslovom "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije do početka trećeg tisućljeća. Nastanak - uspostava - djelovanje".

Autor knjige je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. sc. Tomo Knežević.

''Knjigu je autor posvetio svim prijateljima i dobročiniteljima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije koji su se, vođeni evanđeoskom porukom poglavito tijekom rata i poraća na bosanskohercegovačkim prostorima, iskreno i nesebično ugrađivali u rast i djelovanje ove najvažnije karitativne ustanove Vrhbosanske nadbiskupije, a na dobro bližnjega u nevolji'', javlja KTA.

Knjiga, uz predgovor i pogovor, ima četiri poglavlja. U prvom poglavlju pod naslovom "Temeljne postavke" autor donosi etimologiju riječi "caritas", zatim ukratko donosi ciljeve i zadaću Caritasa kao ustanove Katoličke Crkve i uz pomoć primjera oslikava i naznačuje temeljne postavke. Ovdje je isto tako donesen kratki prikaz početaka i nastanka Caritasa kao ustanove kakvu danas poznajemo.

U drugom poglavlju autor obrađuje "Povijest Caritasa kao uređene crkvene ustanove“", a treće poglavlje nosi naslov "Caritas Biskupske konferencije BiH“. Na samom početku prikazan je nastanak biskupijskih Caritasa u hrvatskom narodu, ponajprije u Hrvatskoj. Zatim slijedi iscrpan prikaz nastajanja i osnivanja Caritasa Biskupske konferencije BiH, kao i njegovo zaživljavanje.

Četvrto poglavlje pod naslovom "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije do početka trećeg tisućljeća", središnje je poglavlje kao i najopširnije i najiscrpnije.

Kopirati
Drag cursor here to close