Gacko

Kazanci: Minaret koji prkosi vremenu stotinama godina

Kultura / Vjera | 13. 12. 2016. u 09:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Suncem obasjano selo Kazanci udaljeno od Gacka nekih dvadesetak kilometara krije od mnogih pogleda, pa i mene samoga koji sam odrastao u blizini, predivnu građevinu s izgledom džamije napravljenu prije 320 godina,'' piše nam mr. prof. Mustafa Kuštrić.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 5. rujna 2005. godine uvrstila je džamiju Osman-paše Kazanca u selu Kazanci kod Gacka na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

''Ova građevina, od koje je najbolje sačuvan minaret, napravljena je po nalogu sultana iz Istambula, kao izraz zahvalnosti jednom od njegovih najboljih vojnika Osmana. Osman se po rođenju zvao Drago, a sa 13 godina odveden je u Istambul na školovanje i odgajanje u elitne osmanlijske ratnike'', pripovijeda dalje prof. Kuštrić.

Drago je odrastao kao poznati ratnik širom Osmanlijske imperije, postao Osman-paša Kazanac sa Muhamedovskom vjerom i proslavio se kao veliki ratnik za Osmanlijsku stvar.

''Iz zahvalnosti za iskazanu hrabrost sultan ga je nagradio tako da je Osman mogao napraviti spomenik svog postojanja u selu Kazanci. Osman je napravio džamiju i arhitektonski obilježio dio svoga postojanja na minaretu u obliku križa i time nam dao do znanja da ova zemlja može živjeti sa više religija,'' piše dalje prof. Kuštrić.

Profesor nam piše kako ''na ovom svijetu ima loših i dobrih ljudi. Ti loši uništiše dio Osmanove zaostavštine. Ostao je minaret kao svjedok tog davnog vremena. Osman je izgubio život krajem 1688. godine, ali njegov duh i dalje živi u ostatku njegovog dobrog djela u selu Kazanci kog Gacka''.

Prema povjesničaru Hasandediću, "Osman-paša Kazanac je 1675. imenovan vezirom u Šamu (Damasku), a 1683. godine je postao vezir u Bosni. Sljedeće godine je premješten u Egar u Mađarskoj, gdje je 1685. godine poginuo".

Osman-paša Kazanac je mnogo doprinio rodnim Kazancima, gdje je sagradio džamiju, mekteb, medresu i šadrvan.

O sudbini zadužbina Osman-paše Kazanca pisao je Tahir Tanović u knjizi "Ključka kapetanija u Hercegovini i porodica": "Kotorski providur Antonije Zeno je angažirao 1684. godine Baju Pivljanina, davši mu oružje, opremu i hranu, koji je skupio 700 hajduka iz Crne Gore i napao selo Kazance. Oni su do temelja spalili naselje, razorili džamiju, medresu, kule i dućane, zadužbine koje je sagradio Osman-paša u Kazancima. Tom prigodom je ubijeno mnogo muslimanskog pučanstva, a preostale muslimanske obitelji su izbjegle i naselile se u obližnja mjesta".

Kopirati
Drag cursor here to close