Razlozi

Kardinal Puljić o odreknuću pomoćnog biskupa Sudara

Kratki razgovor s kardinalom Puljićem o, sada umirovljenom pomoćnom biskupu vrhbosanskom mons. Peri Sudaru.
Kultura / Vjera | 18. 10. 2019. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je papa Franjo, 18. listopada 2019. prihvatio odreknuće od službe pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH zamolila je za komentar nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića. Donosimo kratki razgovor s kardinalom Puljićem o, sada umirovljenom pomoćnom biskupu vrhbosanskom mons. Peri Sudaru:

KTA: Jesu li Vam poznati razlozi radi kojih je biskup Sudar zamolio Svetog Oca da prihvati njegovo odreknuće od službe pomoćnog biskupa vrhbosanskog?

Kardinal Puljić: Meni nije poznat tekst kojeg je napisao Svetom Ocu, ali znam da je spomenuo zdravstvene razloge.

KTA: Vi ste 6. siječnja 1994. tadašnjeg rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa mons. Peru Sudara posvetili za pomoćnoga biskupa u opkoljenom Sarajevu tijekom rata. Možete li nam reći nekoliko riječi o tome?

Kardinal Puljić: Bilo je to vrlo teško vrijeme kada su granate padale na sve strane, pa i na samu Vrhbosansku bogosloviju gdje je bio pripremljen zajednički objed. Hvala Bogu, nitko nije stradao. Njegova posveta bila je pozitivna poruka narodu koji je strahovao za opstanak, pogotovo jer je on snažno nastupao s nadom.

KTA: Biskup Sudar prošao je s Vama ili sam tijekom i nakon rata brojna mjesta stradanja te vodio brojne projekte. Jedan od njih je i partnerstvo župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji?

Kardinal Puljić: I prije nego je postao biskup, zajedno smo obilazili mjesta stradanja, a s nama je koji put bio i pokojni fra Ljubo Lucić. Svjedok je našeg stradanja. Posebno u ratnom vremenu i u prvim godinama poraća, ali i danas posebno značenje ima njegov hrabri stav za naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Tijekom vođenja programa partnerstva između župa Vrhbosanske nadbiskupije u poratnim godinama učinio je brojne poteze potpore da se dižemo iz pepela i gledamo s vjerom u budućnost.

KTA: Biskup Sudar sigurno ima posebnu važnost kada je riječ o katoličkim školskim centrima. Kako je to krenulo i kasnije raslo?

Kardinal Puljić: Biskup Sudar je začetnik ideje o katoličkim školama što je njemu i povjereno kao promicatelju katoličkog školstva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Uspješno je stvarao strukturu rada, obnove i izgradnje zdanja te praćenje rada. Kasnije je i Biskupska konferencija BiH povjerila mu poslanje da to radi i u njezino ime kao predsjednik Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu.

KTA: Biskup Sudar godinama je Vaš najbliži suradnik. Molim Vas da kažete nekoliko riječi o tome.

Kardinal Puljić: Biskup Sudar je čovjek vrlo zdravih prosudbi, mudrih savjeta i vjeran Crkvi i svom hrvatskom narodu. Ima poseban osjećaj za one koji trpe bilo siromaštvo bilo nepravdu. Njegove propovijedi i predavanja vrlo su domišljeni s mudrim porukama, prenosi KTA.

Kopirati
Drag cursor here to close