Oružje

Još jedna Papina poruka: Stanite

Franjo je uputio mnoge pozive na razoružanje i rekao da nuklearno oružje treba zabraniti jer je čak i njegovo posjedovanje iz razloga odvraćanja "perverzno" i neobranjivo.
Kultura / Vjera | 02. 11. 2021. u 14:20 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo, u posjetu vojnom groblju na dan kada se katolici prisjećaju svojih mrtvih, pozvao je u utorak proizvođače oružja da "stanu", jer rat "guta djecu domovine"
Na Dušni dan, Franjo je služio misu na francuskome vojnom groblju u Rimu, mjestu pokopa oko 1900 francuskih i marokanskih vojnika poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Franjo, koji svake godine na spomendan posjećuje groblje, položio je bijele ruže i zaustavio se kod nekih od grobova kako bi se pomolio te spomenuo da na jednom piše "Nepoznati, umro za Francusku, 1944."

"Čak ni ime. Ali u srcu Boga sva su naša imena. Ovo je tragedija rata", rekao je u improviziranoj propovijedi.

"Ali... borimo li se dovoljno da ne bude ratova, da ne postoje gospodarstva zemalja koja jačaju zahvaljujući industriji oružja?", rekao je.

"Ove grobnice su poruka mira. Stanite braćo i sestre, stanite. Stanite, proizvođači oružja, stanite!" rekao je i dodao da su ljudi pokopani na ovom groblju među brojnim "žrtvama rata, koji guta djecu domovine".

Franjo je uputio mnoge pozive na razoružanje i rekao da nuklearno oružje treba zabraniti jer je čak i njegovo posjedovanje iz razloga odvraćanja "perverzno" i neobranjivo.

Kada je prošlog mjeseca objavljeno mjesto mise, talijanska skupina je prosvjedovala, rekavši da je izbor uvreda žrtvama marokanskih vojnika, poznatih kao Goumiers, koji su počinili mnoga nasumična ubojstva i silovali mnoge Talijanke na selu između Napulja i Rima kad su savezničke snage napredovale na talijanskom poluotoku.

Jedan takav incident ovjekovječen je u neorealističkom filmu Vittoria De Sice "Dvije žene" iz 1960. godine, sa Sophiom Loren u glavnoj ulozi, u kojemu je ispričana priča o ženi i njezinoj kćeri koje su obje silovali marokanski vojnici južno od Rima.

Kopirati
Drag cursor here to close