Spomen na stradanje

'Iz mržnje prema vjeri' prikazan u Žepču

Kultura / Vjera | 23. 04. 2015. u 08:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Žepču je u srijedu, kao prvom u nizu od tri bosanska grada, u domu kulture prikazan film 'In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri' u produkciji Laudata.

''Ovim filmom redateljice i scenaristice Nade Prkačin želi se izreći istina o smaknuću 66 redovnika Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, čije su članove pobili jugokomunisti tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata. Ove godine u povodu 70. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, Vicepostulatura postupka mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće' s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem na čelu, posebno nastoji sve učiniti što je u njezinoj moći da istina konačno iziđe na vidjelo. U skladu je to s riječima sv. Ivana Pavla II. kako mjesne Crkve ne smiju zaboraviti svoje mučenike'', navedeno je u priopćenju Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u ovoj tragediji iz samostana u Širokom Brijegu je njih 34. Do sada se zna za grobove 33 ubijena hercegovačka franjevca. Od toga njih 24 pokopana su u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu. Još se traga za posmrtnim ostatcima ostalih franjevaca. Široki Brijeg najviše je pretrpio u ovoj tragediji jer je upravo on bio vjersko, kulturno, gospodarsko i odgojno-obrazovno središte i mjesto na kojem su bujali duhovni pozivi te su poučavani mladi ljudi u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.

''U izrazu pijeteta prema tom smaknuću vrsne franjevačke duhovno-intelektualne zajednice, neminovno je istaknuti i veliko stradanje Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Vrhbosanske nadbiskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću, koja je po broju svojih ubijenih redovnika/svećenika u vrhu stradanja Crkve u Hrvata'', poručio je dekan Žepačkog dekanata i župnik župe sv. Ilije proroka u Zenici fra Zdravko Anđić. 

Inače, u Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene, naime, također je ubijeno 66 fratara, više u poraću nego u samom Drugom svjetskom ratu.

Projekciji je nazočila i producentica filma Ksenija Abramović, koja je kazala kako je spomenuti film spomen na određeno stradanje hercegovačkih franjevaca prouzročeno mrziteljima vjere i ljudima koji nisu podnosili da se čovjek klanja Bogu, a ne, kako je kazala, bezbožnom partijskom sekretaru.

Kopirati
Drag cursor here to close