Hrvat iz Tomislavgrada

Ivan Šarić: Hrvat koji je čuvao Papu

Kultura / Vjera | 26. 06. 2016. u 05:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Šarić (26) je čuvao dvojicu Papa. Najprije Bendikta potom i Franju. Bio je jedan od trojice Hrvata u povijesti Papinske garde, piše 24sata.hr.

U gardi je napredovao do čina razvodnika, a iako više nije pripadnik ove postrojbe, obećanje kako je za Papu spreman položiti život, vrijedi do kraja njegovog života, a ne do kraja mandata.

''Papu Franju viđao sam dva do tri puta tjedno. Svaki susret s njim za mene je jako lijep. Primjerice uvijek kad prođe pored mene, pozdravi, pružajući ruku i zaželi mi ugodan dan. Također i ja njemu. Na mene je ostavio jako snažan dojam. Izuzetno je ljubazan, što se ne može ne primijetiti. Čak nas i prepoznaje, a jako nas je teško razlikovati u uniformi, a uz to gardisti stalno dolaze i odlaze, ali Sveti Otac mnoge od nas prepoznaje, što nije nimalo jednostavno'' kazao nam je Šarić.

Za biti u Papinoj gardi trebaju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: Kandidat mora biti švicarski državljanin, katolik, neoženjen, između 19-30 godina, najmanje 174 cm visok, imati završenu srednju školu i proći temeljnu vojnu obuku. U Papinu gardu mogao bi uskoro njegov mlađi brat Filip koji je također izrazio želju za služenjem u švicarskoj gardi.

''Moji roditelji su Hrvati iz istog mjesta. Rođeni su u selu Prisoje kraj Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini. I ja sam Hrvat u potpunosti i na to sam ponosan. Ali s druge strane velik dio života proveo u Švicarskoj gdje sam se i rodio pa zato za nas koji smo u drugoj državi odrasli nije lako reći jesmo li više Hrvati ili Švicarci. Za mene kao vjernog katolika je najvažnije da vjerujem u Boga i da živim po njegovima zapovijedima. Na kraju Bog neće pitati jesam li Švicarac ili Hrvat nego jesam li sam vjerovao u Njega i živio kako je On želio'' zaključio je Ivan, koji svake godine posjećuje i Međugorje.

Iz sela Prisoje kraj Tomislavgrada je i fra Petar Ljubičić, Ivanov ujak. Svećenik koji je bio i u Međugorju i kojega je vidjelica Mirjana Dragičević – Soldo odabrala da svijetu priopći deset tajni kada za to dođe vrijeme, a iz ovoga mjesta je i porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, koji je obnašao i visoke dužnosti u Vatikanu.

Još o Ivanu možete čitati na 24sata.hr

Kopirati
Drag cursor here to close