Manastir Žitomislić

Iguman Pavlović: Božić ne možemo slaviti bez Krista

Kultura / Vjera | 05. 01. 2024. u 23:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U manastiru Žitomislić u petak je održan svečani božićni prijam na kojemu je iguman žitomislićkog manastira Danilo Pavlović poručio kako je Isus Krist pokazao ogromnu ljubav postavši čovjekom te kako se Krista treba postaviti u središte života ne samo na Božić, nego i kroz cijelu godinu.

Na božićnom prijemu okupili su se mnogi predstavnici iz političkog, društvenog i kulturnog života BiH.

"Nalazimo se u manastiru u Žitomisliću povodom proslave dolazećeg praznika rođenja Hristovog - Božića. Božić je temeljni događaj u povijesti Hrišćanske vjere, ono na čemu temeljimo svoje vjerovanje. Bog je u određeno vrijeme sišao iz svoga božanskog, nebeskog svoda i došao među nas ljude, čime je pokazao ogromnu i preveliku ljubav postavši čovjekom i jednim od nas. Svakog Božića mi ponavljamo i aktivno sudjelujemo u događaju spasenja, Božić nas podsjeća na to – izjavio je iguman Pavlović.

Njegovo je mišljenje kako danas postoji tendencija da Božić postane samo običaj u kojemu se zaboravlja suština ovog događaja.

"Kao da želimo slaviti Božić bez Isusa i bez vitlejeme pećine. Sve ono što prati Božić, a to je i ovaj prijem, svi običaji koje provodimo na Badnji dan, Božić, spaljivanje i unošenje badnjaka, slame, kićenje svojih domova, sve je to što nas podsjeća na vitlejemsku pećinu i na to da je Isus došao među nas ljude. Božić ne možemo slaviti bez Hrista i bez toga da nam je Hrist centralna ličnost. On ne treba biti samo centralna ličnost za Božić nego treba i da bude centar našeg života kroz svu godinu. Božić je praznik koji nas podsjeća na sve to", kazao je Pavlović.

Posebno je pozvao na mir, poručivši da Božić poziva na mir među svim ljudima.

"Danas je naša Zemlja u velikim ratovima, velikim stradanjima u Gazi, Palestini, Ukrajini - to je sve ono što nas ne može ostaviti ravnodušnim. Ne trebamo zaboraviti na stradanja i patnje tih ljudi, posebno u ovoj božićnoj noći", zaključio je iguman Pavlović.

Pravoslavni vjernici Božić slave po julijanskom kalendaru, a Božić će svečano proslaviti u nedjelju, 7. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close