Hutba: Ostati u kući trenutno je najveći stupanj dobročinstva
#ostanidoma

Hutba: Ostati u kući trenutno je najveći stupanj dobročinstva

Kultura / Vjera | 27. 03. 2020. u 12:26 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostati u kući, u svom mjestu, ovih dana najveći je stepen dobročinstva i odgovornosti, jer Zemljom odjekuje poruka: Ostanimo u kući i spasimo čovječanstvo. Allah je rekao: "Ko spasi jednog čovjeka kao da je sve ljude spasio", poruka je reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića s današnje hutbe u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, ali i Instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, današnjem džuma-namazu prisustvovali su samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora. Hutbu su uživo prenijeli Hayat TV i Radio BIR.

Kavazović je podsjetio kako je danas druga džuma-namaz otkako živimo u uvjetima vanredne situacije.

"Pogodila nas je nevolja i veliko iskušenje. Kao vjernici, prihvatamo ga, jer smo ubijeđeni da je ono od Boga”, rekao je Kavazović, citirajući odlomak iz Kur'ana, tačnije iz sure at-Tawba, kojem se kaže: "Dogodit će nam se samo ono što nam Allah odredi, On je Gospodar naš. I neka se vjernici samo u Allaha pouzaju."

Ostanimo u našim domovima 

Kavazović dalje ističe kako se u ovoj situaciji još jednom potrvrdila istinitost sunneta, odnosno poruka poslanika Muhammeda, koji je dao pouku o čistoći tijela. Kavazović je ukazao na značaj uzimanja abdesta, odnosno makar pet puta dnevno pranja ruku, lica, potiranja glave i pranja nogu.

"Ostanimo u svojim domovima, u mjestima našeg boravka”, poručio je Kavazović, ponovo podsjećajući na riječi poslanika Muhameda:

"Ako čujete da se u nekom mjestu pojavila kuga, nemojte ići u to mjesto, a ako ste se zatekli u mjestu u kojem se pojavila kuga, nemojte napuštati to mjesto."

Citirao je i drugi hadis, u kojem se kaže: "Kojeg god čovjeka zadesi kuga (zarazna bolest) pa on strpljivo ostane u svojoj kući, nadajući se nagradi od Boga i vjerujući da ga neće zadesiti ništa osim što mu je Svemogući Bog propisao, takav će imati nagradu šehida."

"Ostati u kući, u svom mjestu, ovih dana najveći je stepen dobročinstva i odgovornosti, jer Zemljom odjekuje poruka: 'Ostanimo u kući i spasimo čovječanstvo'", rekao je Kavazović, podsjećajući na Božije riječi: “Ko spasi jednog čovjeka kao da je sve ljude spasio”.

Dodao je kako je za ovaj vakat vezana još jedna preporuka koju je ljudima u amanet ostavio vjerovjesnik Muhammed, a koja glasi:

"Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, pa ako bude u mogućnosti da je zasadi, neka to učini."

"U ovim riječima, osluškujemo utjehu i nadu koje su nam potrebne ovih dana. U njima nalazimo snažan poticaj da činimo ono što je najbolje i najkorisnije u ovim danima. Ovo je Poslanikov poziv na stalno traženje izlaza i prevladavanje kušnji koje su nas zadesile. Predaja nikako nije od Poslanikova načina postupanja, od svjetonazora kojem mi pripadamo i koji slijedimo. On nam ovim hadisom poručuje da stalno tragamo za najboljim rješenjima i za izlazima i da to naše traganje nikada ne smije prestati, čak i kada bi nastupao Sudnji dan", rekao je Kavazović.

Siđimo u naša polja i naše bašče, tamo je oduvijek bio Božiji nimet

Podvukao je kako ljudi moraju razmišljati i svojim planovima za bližu budućnost. Kako je kazao, čovjek ne smije gubiti vjeru, nadu i razum, jer je on sam biće vjere, nade i razuma.

"Proljeće je, pa bismo trebali zasaditi naše drvo, posijati sjemenje na našim oranicama i u našim vrtovima. Ovo je vrijeme sjetve. Pozivam sve, koji ne spadaju u rizične grupe da, dok ljekari vode borbu s virusom, obradimo naša polja i naše bašče. Neka svako zasije svoj vrt. Bog nam uvijek šalje znakove i trebamo se naučiti čitati Njegove poruke. Sada je vrijeme da stanemo, da pogledamo u zemlju, da je uzmemo u ruke, da ponovo osjetimo njen miris. Sjetimo se, od nje smo stvoreni, u nju ćemo se vratiti. Ona je naše tijelo i iz nje je naša hrana”, poručio je Kavazović, te nastavio:

"Zemlja već odavno vapi za našim rukama, a strahuje od naše pohlepe. Siđimo u naša polja i naše bašče, tamo je oduvijek bio Božiji nimet za nas i za našu djecu. Našim primjerom poučimo ih kako da zasiju vrt, kako da se s ljubavlju odnose prema zemlji. Vrijeme je da ih naučimo kako da zahvale Bogu na nimetima zemlje, vode i vazduha. Ona nam uvijek iznova, poput majke, daje svoje plodove, a zauzvrat traži samo malo poštovanja. Vrijeme je da naš asiluk prema majci zemlji prestane."

Na kraju je podsjetio kako se bliži ramazan, koji je mjesec Allahove milosti.

"Mjesec ša'ban, u kojem jesmo, mjesec je kušnje u kojoj jesmo. Ako budemo izvršavali naše obaveze, pridržavali se namaza i upućivali dove, možemo se nadati da će nas Allah obradovati Svojom milošću u ramazanu, kao nagradom, pa nam otvoriti put našim džamijama i od nas otkloniti ovu veliku kušnju i belaj. Pokoravajmo se Uzvišenom Allahu u nevoljama i nedaćama, u oskudici i obilju, u bolesti i zdravlju, u dobru i zlu. Potpuno Mu se predajmo i na Njega oslonimo s dovom: Allahu, molimo od Tebe, tvoju blagodat i sigurnost od grijeha. Molimo od Tebe milost, zdravlje, sreću, dobrotu i uljudnost. Gospodaru naš, budi uz nas, a nemoj biti protiv nas. Podari nam zdravlje kad odlazimo i kad dolazimo, kada osvićemo i kada omrčemo, uputi nas Svom rahmetu, oprosti nam grijehe, pomozi nam da se popravimo i da se na Tebe oslanjamo", zaključio je reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović. 

Kopirati
Drag cursor here to close