Poruka

Hercegovina je kći Crkve, a obitelji su cjelovite

Župljanima je nadbiskup Henryk Hoser poručio kako je kultura obiteljskog života, koju još uvijek imaju, cjelovita.
Kultura / Vjera | 17. 03. 2019. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Francusku su nekad nazivali prvom kćeri Crkve, ali Hrvatska i Hercegovina su, isto tako, prva kći Crkve'', rekao je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, slaveći svetu misu u crkvi sv. Jakova u sklopu duhovne obnove za župljane, prenosi Medjugorje.hr.

Rekao je kako je Hercegovina bila rimska provincija iz koje su proistekli i crkveni oci kao što je sveti Jeronim.

''Vi imate bogatstvo i blago koje se ne zna uvijek dobro živjeti. To je blago koje je dio vašeg identiteta. Hrvatski identitet je, između ostaloga, kršćanska vjera i jaka vezanost za obiteljski život. Svjedoci smo kako se u svijetu degradira i raspada obiteljski život'', rekao je nadbiskup Hoser.

Župljanima je poručio kako je kultura obiteljskog života, koju još uvijek imaju, cjelovita.

''U Međugorju i okolici vidim obitelji koje su još uvijek cjelovite. Ne obitelji od oca, majke i jednog djeteta, nego obitelji od nekoliko naraštaja. Ako to izgubite, izgubit ćete svoje nacionalno jedinstvo i svoju vezanost uz Crkvu'', rekao je.

Naveo je kako je obitelj škola zajedničkog života, zajednica koja vjeruje i evangelizira.

''Ne samo unutar sebe nego i prema vani. Obitelj je kao zajednica u neprestanom razgovoru s Bogom i, na koncu, to je zajednica koja je u službi čovjeka. Proročka uloga i poslanje obitelji je ne samo naviještati nego tumačiti znakove vremena u svjetlu evanđelja. Roditelji sudjeluju u svećeničkom poslanju Isusa Krista. Oni zajedno sa svima koji stanuju pod istim krovom trebaju slaviti vjeru, između ostalog, i preko zajedničke obiteljske molitve. Kristova uloga je i kraljevanje – funkcija upravljanja. Tako da bračni par ima Kristovu funkciju upravljanja obiteljskom zajednicom. Veliko dostojanstvo Želio bih čestitati svim bračnim parovima koji su ovdje jer oni imaju veliko dostojanstvo. Ivan Pavao II. govorio je da je dostojanstvo mjera čovjekove vrijednosti. Čestitam vam što ste nasljednici takve obiteljske tradicije i tog hrvatskog i hercegovačkog identiteta'', rekao je mons. Hoser.

 

Kopirati
Drag cursor here to close