Izrazili duboko neslaganje

HBK odbacio razloge za zabranu mise na Bleiburgu

Smatraju da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih".
Kultura / Vjera | 08. 03. 2019. u 18:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska biskupska konferencija izrazila je duboko neslaganje s odlukom Katoličke Crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku. 

"Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje", ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK koje prenosi Hina. 

Smatraju da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih". 

Podsjećaju da su predstavnici HBK i Austrijske biskupske konferencije u nekoliko navrata razgovarali o obilježavanju bleiburške tragedije. Također, navode i da se HBK uključila preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH u organizaciju misnoga slavlja na bleiburškome polju 2003. godine. 

"Svih proteklih godina, a napose prošle 2018., euharistijsko slavlje je protjecalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", naglašava u priopćenju HBK. 

Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćeno je ranije u petak. 

Tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger smatra da misa koja se trebala održati 18. svibnja šteti ugledu Katoličke Crkve i da je "postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti".

Kopirati
Drag cursor here to close