Čitluk

Gradnići: Obilježena stota obljetnica smrti fra Didaka Buntića

Litanije sv. Blaža prije Svete mise predvodio je fra Bože Milić, a pjevane dijelove liturgije Veliki zbor sv. Kate iz Ljubuškog pod vodstvom fra Marka Bandića.
Kultura / Vjera | 03. 02. 2022. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjestu Gradnići u općini Čitluk u četvrtak 3. veljače 2022. obilježena je stota obljetnica smrti fra Didaka Buntića i upriličena je proslava zaštitnika župe Gradnići sv. Blaža.

Svetu misu predvodio je vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Iko Skoko. Koncelebriralo je desetak svećenska.

Litanije sv. Blaža prije Svete mise predvodio je fra Bože Milić, a pjevane dijelove liturgije Veliki zbor sv. Kate iz Ljubuškog pod vodstvom fra Marka Bandića. Nakon Svete mise bilo je grličanje.

Župnik fra Nikola je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u trodnevnici i na sami patron župe.

Fra Didak Buntić je umro u Čitluku 3. 2. 1922.

U propovijedi je fra Iko Skoko govorio što ima zajedničko između sv. Blaža i fra Didaka Buntica i koja je njihova poruka nama danas, pa je naveo:

1. Vremena u kojima su živjeli bila su teža od našega! Sv. Blaž je mučenicki završio svoj život za vrijemevrimskog cara Licinija 316. g. Fra Didak Buntić (1871.-1922.) je živio u tri režima: Turska, Austrougarska i Krsljevina SHS!
2. Obojica su svoj život predali Kristu!
3. Obojica su bili obrazovani: sv. Blaž liječnik, a fra Didak profesor.
4. Obojicu su živjeli logiku - pomoći drugomu!
5. Obojica su odbavili logiku: uloži što manje a dobij što više!

Kopirati
Drag cursor here to close