Bugojno

Fra Hrvoje Radić: Bez obzira na duhovnu vrijednost, ovaj Uskrs je pomalo tužan

Smatra kako će koronavirus "donijeti i neke dobre stvari, koje se sigurno ne bi dogodile da nismo prinuđeni na njih".
Kultura / Vjera | 12. 04. 2020. u 11:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Fra Hrvoj Radić

Mnogo drugačije u odnosu na ranije, građani katoličke vjere dočekali su danas jedan od najznačajnijih kršćanskih praznika – Uskrs.

''Crkveni običaji su važni, ali smo ih se ove godine, zbog pandemije koronavirusa, morali odreći. Nismo fizički svi mogli biti u katedralama i crkvama, ali jesmo duhovno, što je mnogo važnije'', kazao je župnik Crkve sv. Ante Padovanskog u Bugojnu fra Hrvoje Radić.

Smatra kako će koronavirus "donijeti i neke dobre stvari, koje se sigurno ne bi dogodile da nismo prinuđeni na njih".

''Možda sve ovo doprinese da se dodatno zbližimo, jer obitelji sada više vremena provode zajedno. Neka neobična tišina, koju osjećamo više nego ikada, kao da sve nas poziva da zastanemo i razmislimo o svom dosadašnjem životu'', naglasio je.

Foto: Fena / Crkva u Bugojnu

Dodaje da se, u isto vrijeme, budi jedna nova nada da će ljudi postati bolji, i da će "pogledati na svoj život, međuljudske odnose, svoj odnos prema Bogu, sebi i drugom čovjeku, i konačno spoznati svoje mjesto i ulogu u svijetu".

Ističe kako je, bez obzira na duhovnu vrijednost, ovaj Uskrs pomalo tužan zato što, zbog trenutne situacije nije bilo okupljanja vjernika u crkvi i paljenja ognja na najvažniju svetu misu noći, Kristova uskrsnuća.

''Ipak, Uskrs proživljavamo u duhu naše vjere i ljubavi, osvrćući se na bit uskrsnuća koje uvijek promatramo iz dva različita paradoksa, a to su Kristova muka smrti i, s druge strane, nada uskrsloga Krista koji se ponovo javlja na uskrsno jutro'', kazao je.

Zaključio je kako se, unatoč trenutnim okolnostima, u domovima vjernika osjeti radost Uskrsa i da će njegova proslava proteći u obiteljskom okruženju i molitvama, uz poštivanje mjera prevencije širenja koronavirusa, te nadu da će svi naredni biti dočekani u miru, blagostanju i bez straha od zaraze.

Kopirati
Drag cursor here to close