Ljubuški

FOTO | Rijeka vjernika slila se u svetište sv. Ante na Humcu

Vjernike je u okrilju ovog franjevačkog drevnog humačkog samostana okupila ljubav i povjerenje prema nebeskom zaštitniku.
Kultura / Vjera | 14. 06. 2022. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijeke hodočasnika i automobila iz cijele Hercegovine i južne Hrvatske slijevale su se u ponedjeljak u svetište sv. Ante na Humcu, najvećem hercegovačkom svetištu ovoga sveca, gdje su se molili svom nebeskom zaštitniku.

Vjernike je u okrilju ovog franjevačkog drevnog humačkog samostana okupila ljubav i povjerenje prema Svecu koji, u tajnovitom nacrtu Božje providnosti, ostaje i nakon osam stoljeća učitelj duhovnog života, živi primjer kreposti i svetosti, moćni zagovornik kod Boga.

Podsjetimo, blagdan sv. Antuna Padovanskog tradicionalno se obilježava 13. lipnja.

"Vidim svojega Gospodina", bile su tihe posljednje riječi sv. Antuna izgovorene u skromnoj sobici u petak 13. lipnja 1231. u malenom selu Arcelli nedaleko od Padove, danas njezinoj gradskoj četvrti.

Veza između sv. Antuna Padovanskog ili u narodu sv. Ante i vjernika u BiH i Hrvatskoj prenosi se s koljena na koljeno, a može se reći kako je sv. Ante jedan od najštovanijih svetaca na ovim područjima. 

Kopirati
Drag cursor here to close